Czwartek, 26 maja 2022 r.   Imieniny: Filipa, Pauliny / Dzień Matki
Polskie Radio PiK » Kuchnia Regionu

Region pełen tradycji w smakach

„Kuchnia Regionu” to projekt realizowany przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu. Do końca 2022 roku co drugą niedzielę miesiąca, ok. godz. 15:30 w audycji „Rodzinny PiKnik” prezentujemy regionalnych producentów działających na terenie Kujaw i Pomorza. Odwiedzamy rolników i wytwórców zdrowej żywności, która produkowana jest w rodzinnej atmosferze, często od pokoleń, z miłości do natury i ekologii. Zarówno warzywa i owoce, jak również sery, przetwory czy wędliny produkowane są od początku do końca z surowców pochodzących z ich hodowli, upraw lub zaprzyjaźnionych gospodarstw. A większość z nich znalazło się także w ofercie Sklepu internetowego „Lokalna Żywność”, gdzie można kupić produkty prosto od wytwórców. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

Program dofinansowany z budżetu samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

15 maja 2022

Miód wielokwiatowy z pasieki Lidii i Krzysztofa Bukowskich. Fot. facebook.com/pasieka.firlus
Miód wielokwiatowy z pasieki Lidii i Krzysztofa Bukowskich. Fot. facebook.com/pasieka.firlus
Na słodko, z rzemiosłem, naturą i historią. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Na słodko, z rzemiosłem, naturą i historią. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
W kolejnym odcinku odwiedzamy Gospodarstwo Rolno-Pszczelarskie Lidia i Krzysztof Bukowscy w miejscowości Firlus, w gminie Papowo Biskupie. Właściciele gospodarstwa zajmują się pszczelarstwem, hodowlą drobiu (brojler, kaczka, gęś) i uprawą pól. Teren, na którym położona jest pasieka, przygotowany został pod pasieczysko już kilkadziesiąt lat temu i jest bogaty w roślinność i drzewostan zapewniające pożywkę pszczołom od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W gospodarstwie produkowane są głównie trzy rodzaje miodu: wielokwiatowy, akacjowy, lipowy. Każdy z nich posiada odrębne walory smakowe i specyficzną dla siebie kolorystykę. Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy organizują również warsztaty pszczelarskie, w trakcie których uczestnicy mogą zapoznać się z pracą w pasiece. Zapraszają również na miodobranie oraz przedstawiają możliwości wykorzystania miodu w medycynie naturalnej czy w produkcji nalewek.

Podczas warsztatów rękodzielniczych uczestnicy mogą wytwarzać świece woskowe, a zajęcia kończą się wspólnym ogniskiem. Oferta dostępna jest przez cały rok” - mówią Państwo Lidia i Krzysztof Bukowscy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 15 maja 2022

1 maja 2022

Krzysztof Witkowski z dumą prezentuje wyrobu domowej przetwórni koziego mleka. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Krzysztof Witkowski z dumą prezentuje wyrobu domowej przetwórni koziego mleka. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi dojrzewający z orzechem włoskim. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi dojrzewający z orzechem włoskim. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi Caciotta w wytrawnym winie z orzechem włoskim. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi Caciotta w wytrawnym winie z orzechem włoskim. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi dojrzewający z pomidorem. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi dojrzewający z pomidorem. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi podpuszczkowy w zalewie ziołowej. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser kozi podpuszczkowy w zalewie ziołowej. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z czosnkiem niedźwiedzim. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Twaróg z mleka koziego pełnotłusty z pomidorem, bazylią i czosnkiem. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
W pierwszą niedzielę maja odwiedzamy gospodarstwo KozieŁawy prowadzone przez Emilię i Krzysztofa Witkowskich w miejscowości Ławy w gminie Rypin. Rodzinny pomysł na życie pojawił się z zakupem dwóch pierwszych kózek: Rosy i Lusi. Pojawili się pierwsi klienci na mleko, a potem na przetwory mleczne. Obecnie Państwo Witkowscy posiadają stado kóz liczące 160 sztuk matek dojnych, od których mleko przerabiają we własnej, małej, przydomowej przetwórni.

Produkujemy m.in sery półtwarde dojrzewające a'la Gouda, sery miękkie a'la korycin i imeretyńskie, jogurty, twarogi, pasaty twarogowe. U nas znajdziecie wyroby tak nietypowe jak sery pochodzenia gruzińskiego, Caciotte nacieraną wytrawnym winem z dodatkiem orzecha włoskiego, Crascenze w piwie porter czy Halloumi. Sery produkujemy od 2011 roku, dla nas i dla Was ciągle się rozwijamy” - mówią Emilia i Krzysztof Witkowscy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 1 maja 2022

17 kwietnia 2022

Pani Marlena Janik prezentuje swoje sery. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Pani Marlena Janik prezentuje swoje sery. Fot. Michał Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Ser dojrzewający z kozieradką z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Ser dojrzewający z kozieradką z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Jogurt naturalny z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Jogurt naturalny z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Ser dojrzewający z suszonymi pomidorami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Ser dojrzewający z suszonymi pomidorami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Ser smażony z kminkiem z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Ser smażony z kminkiem z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Serek homogenizowany z konfiturą jagodową z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Serek homogenizowany z konfiturą jagodową z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Twaróg tłusty z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Twaróg tłusty z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Wiejski gziczek z ziołami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
Wiejski gziczek z ziołami z Serowarni Janik. Fot. lokalna-zywnosc.pl
W kolejnym odcinku cyklu „Kuchnia Regionu” wyruszamy do Zalesia Barcińskiego, gdzie gospodarstwo prowadzi pani Marlena Janik. To u niej powstają sery, masło, jogurty oraz twarogi. Wszystkie produkty wytwarzane są z mleka pochodzącego od krów tylko z jej gospodarstwa, których karmienie odbywa się bez udziału produktów z GMO. Pasja, należyta staranność oraz tradycyjne receptury - to znaki rozpoznawcze pani Marleny, która jest laureatką licznych konkursów kulinarnych. Doglądane codziennie produkty odwdzięczają się niepowtarzalnym smakiem i wyglądem.

W naszym gospodarstwie od zawsze wytwarzało się sery, masło i inne produkt z mleka, jednak na pewien czas zaniechaliśmy przetwórstwa na własne potrzeby i odstawiliśmy mleko do skupu. Nasze plany potrzebowały dojrzeć jak ser… aby rozpocząć na nowo pielgrzymkę. Uświadomiliśmy sobie jak ważne jest dla zdrowia spożywanie naturalnej żywności” – mówi Pani Marlena Janik.

Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 17 kwietnia 2022

3 kwietnia 2022

Dobra mąka? Choćby z EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski można polegać. Fot. facebook.com/EkoPaka
Dobra mąka? Choćby z EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski można polegać. Fot. facebook.com/EkoPaka
Mąka z certyfikatem. Będzie smacznie! Fot. lokalna-zywnosc.pl
Mąka z certyfikatem. Będzie smacznie! Fot. lokalna-zywnosc.pl
Żeby ciasto wyrosło, musi być dobra mąka, żeby mieć dobrą mąkę musimy mieć pewne źródło! Odwiedzamy Dziewierzewo, w którym działa rodzinna firma EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski, prowadząca przetwórstwo zbóż ekologicznych, certyfikowanych na mąki i kaszę „BIO”. Zboża pochodzą z własnej uprawy. Gospodarstwo w całości prowadzi produkcję ekologiczną od 2005 roku. Mąki z rodzinnej firmy EKO-MŁYN Kazimierz Jachymski doskonale nadają się do wypieków chleba, ciast, omletów, gofrów a także do wytwarzania makaronów, klusek oraz różnych smakołyków.

Widząc jak nasze zboża doceniane są przez polskich i zagraniczny odbiorców przetwórców zdecydowaliśmy się na samodzielne przetwarzanie a także na skrócenie drogi od pola do stołu. Od roku 2015 mielimy własne zboża w wybudowanym niewielkim młynie żarnowym” - mówi Kazimierz Jachymski.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 3 kwietnia 2022

20 marca 2022

Wędliny jak dawniej. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Wędliny jak dawniej. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Odwiedzamy Murczyn na Pałukach gdzie od 2019 roku działa rodzinna „Firma u Doroty”. Prowadzą ją Dorota i Franciszek Słomkowscy. Ich hasło brzmi „Wędliny jak dawniej” i w zgodzie z nim czerpią z rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, stosują ekologiczne przyprawy, a ich wędzone wędliny pachną dymem z drewna. Wszystko produkowane jest metodami naturalnymi z miłością do tradycji. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

Dorota i Franciszek Słomkowscy prowadzą produkcje roślinną i zwierzęcą. Ich wyroby mięsne od zawsze gościły na rodzinnych stołach. Początkowo w postaci wędlin sporządzanych dla rodziny i przyjaciół. Dzięki dofinansowaniu unijnemu ich firma mogła udostępnić własne produkty na szerszą skalę.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 20 marca 2022

6 marca 2022

Jak wypieka się „chleb z sercem”? Fot. ilustracyjna/pixabay.com
Jak wypieka się „chleb z sercem”? Fot. ilustracyjna/pixabay.com
W pierwszym odcinku cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie „Wróbel” z okolic Unisławia. Jego historia zaczęła się w 1936 roku. Pani Agnieszka Wróbel opowie o tym, jak wyglądają pokoleniowe tradycje, ekologiczna produkcja oraz o tym, jak wypieka się „chleb z sercem”. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

Ekologiczne Gospodarstwo Zielarskie „Wróbel” to rodzinne gospodarstwo, które istnieje w Zakolu Dolnej Wisły już od 1936 roku. Uprawiają zioła, warzywa i zboża w sposób ekologiczny, potwierdzony certyfikatem. W suszarni ciepło uzyskiwane jest z pieca na biomasę zainstalowanego już 15 lat temu, a energia elektryczna używana do suszenia ziół pozyskiwana jest w całości z własnej, małej elektrowni fotowoltaicznej.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 6 marca 2022