Wtorek, 04 października 2022 r.   Imieniny: Rozalii, Edwina, Franciszka
Polskie Radio PiK » Kuchnia Regionu

Region pełen tradycji w smakach

„Kuchnia Regionu” to projekt realizowany przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu. Do końca 2022 roku co drugą niedzielę miesiąca, ok. godz. 15:30 w audycji „Rodzinny PiKnik” prezentujemy regionalnych producentów działających na terenie Kujaw i Pomorza. Odwiedzamy rolników i wytwórców zdrowej żywności, która produkowana jest w rodzinnej atmosferze, często od pokoleń, z miłości do natury i ekologii. Zarówno warzywa i owoce, jak również sery, przetwory czy wędliny produkowane są od początku do końca z surowców pochodzących z ich hodowli, upraw lub zaprzyjaźnionych gospodarstw. A większość z nich znalazło się także w ofercie Sklepu internetowego „Lokalna Żywność”, gdzie można kupić produkty prosto od wytwórców. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

Program dofinansowany z budżetu samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

2 października 2022

Stoisko pełne specjałów z oferty Rolniczego Handlu Detalicznego, który prowadzą Monika i Marcin Błaszczyk. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Stoisko pełne specjałów z oferty Rolniczego Handlu Detalicznego, który prowadzą Monika i Marcin Błaszczyk. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Na październikowy szlak radiowego cyklu „Kuchnia Regionu” wchodzimy odwiedzając gminę Łasin, a w nim Rolniczy Handel Detaliczny, który prowadzą Monika i Marcin Błaszczyk. Ci młodzi rolnicy z Szonowa Szlacheckiego zajmują się wyrobem wędlin, jednak tradycje sięgają w tej rodzinne kilku pokoleń. Filozofią jest produkcja naturalnych i smacznych wędlin, do produkcji których używają mięsa ze zwierząt pochodzących z własnego gospodarstwa, co gwarantuje najwyższą jakość. W procesie produkcji nie używają żadnej chemii ani konserwantów, zatem produkowane przez nich wędliny długo zachowują świeżość i wyśmienicie smakują.

Monika i Marcin Błaszczyk bazują na naturalnych przyprawach i ziołach. Oferują głównie wyroby z wieprzowiny, ale też i z drobiu, gęsi oraz z królika. Niektórzy mówią o nich żartobliwie „Królowie słoików”, ponieważ w swoim asortymencie oferują wiele specjałów w szklanych opakowaniach, np.: kiełbasy, galaretki, pasztety, ozory, klopsiki. Wśród klientów sklepiku „Lokalnej Żywności” produktem kultowym jest ich metka bawarska.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 2 października 2022

18 września 2022

Michał Sędłak z produktami w ofercie Folwarku Warzyn. Fot. Mikołaj Kuras/Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Michał Sędłak z produktami w ofercie Folwarku Warzyn. Fot. Mikołaj Kuras/Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
W radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy Folwark Warzyn Gospodarstwo Ekologiczne w sołectwie Kijewo, nastawione na uprawę własnych warzyw i owoców oraz produkcję żywności ekologicznej. Folwark Warzyn to firma rodzinna założona przez ludzi z miasta, którzy w 2015 roku zakupili gospodarstwo i przenieśli się na wieś.

Gospodarstwo prowadzone przez małżeństwo Michał i Maję Sędłak oferuje coś specjalnego dla wielbicieli kiszonych warzyw: kiszoną fasolkę, ogórki kiszone oraz kapustę kiszoną. Specjalnie dla wielbicieli ogórków przygotowali kilka propozycji: kujawskie ogórki, ogórek czerwony, „Warzyński ogórek” oraz sałatkę pomidorowo-cebulową. To tylko niektóre przetwory, które powstają w Folwarku Warzyn Gospodarstwie Ekologicznym, które zajmuje się również uprawą buraków ćwikłowych.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 18 września 2022

18 września 2022

Michał Sędłak z produktami w ofercie Folwarku Warzyn. Fot. Mikołaj Kuras/Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Michał Sędłak z produktami w ofercie Folwarku Warzyn. Fot. Mikołaj Kuras/Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
W radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy Folwark Warzyn Gospodarstwo Ekologiczne w sołectwie Kijewo, nastawione na uprawę własnych warzyw i owoców oraz produkcję żywności ekologicznej. Folwark Warzyn to firma rodzinna założona przez ludzi z miasta, którzy w 2015 roku zakupili gospodarstwo i przenieśli się na wieś.

Gospodarstwo prowadzone przez małżeństwo Michał i Maję Sędłak oferuje coś specjalnego dla wielbicieli kiszonych warzyw: kiszoną fasolkę, ogórki kiszone oraz kapustę kiszoną. Specjalnie dla wielbicieli ogórków przygotowali kilka propozycji: kujawskie ogórki, ogórek czerwony, „Warzyński ogórek” oraz sałatkę pomidorowo-cebulową. To tylko niektóre przetwory, które powstają w Folwarku Warzyn Gospodarstwie Ekologicznym, które zajmuje się również uprawą buraków ćwikłowych.

4 września 2022

Mieczysław i Ewa Chabowskcy prezentują swoje przetwory. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P
Mieczysław i Ewa Chabowskcy prezentują swoje przetwory. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P
Pierwszym przystankiem na wrześniowym szlaku smaków w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” jest Gospodarstwo Sadownicze Ewy i Mieczysława Chabowskich, które położone jest niedaleko Bydgoszczy, na urokliwych terenach Doliny Wisły. Strzelce Górne to zagłębie śliwek, wiśni i porzeczek. Tradycje sadownicze tej rodziny sięgają lat powojennych. Owoce to ich sposób na życie przepełnione pasją i smakiem. Obecnie posiadają 8 ha porzeczki czarnej, 2 ha wiśni Łutówki i 2 ha śliwy węgierki (łowickiej, dąbrowickiej, węgierki zwykłej) oraz amatorskie nasadzenia czereśni, moreli, nektarynki, winogron i
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 4 września 2022

28 sierpnia 2022

W smakowitej ofercie „Porzeczkowej Krainy”. Fot. facebook.com/PorzeczkowaKraina
W smakowitej ofercie „Porzeczkowej Krainy”. Fot. facebook.com/PorzeczkowaKraina
Porzeczkowa Kraina przygotowuje swoje smakołyki od 2018 roku. Wszystkie produkty są przygotowywane z pasją i starannością. Wszystkie przetwory powstają z warzyw i owoców, które samodzielnie hodowane są w ich ogrodzie - bez użycia sztucznych nawozów czy oprysków - w 100% ekologicznie.

W ofercie ponad 160 różnych produktów w tym rozmaite syropy, przetwory, kiszonki, suszone warzywa. „Wszystkie smakołyki powstają w oparciu o autorską recepturę, a także tradycyjne smaki. W naszą pracę wkładamy mnóstwo serca i... smaku! Nie jesteśmy zwykłą firmą, dlatego też nasze produkty są niezwykłe!” - opowiada pani Emila Sroka, która gospodarstwo prowadzi z mężem Markiem w miejscowości Zieleń w gminie Wąbrzeźno.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 28 sierpnia 2022

7 sierpnia 2022

Jacek i Tomasz Paul prowadzący pasiekę w Gniewkowie. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P/lokalna-zywnosc.pl
Jacek i Tomasz Paul prowadzący pasiekę w Gniewkowie. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P/lokalna-zywnosc.pl
W pierwszą niedzielę sierpnia w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy Pasiekę Rodzinną, którą prowadzą Jacek i Tomasz Paul. To rodzinne przedsięwzięcie, które znajduje się na obrzeżach puszczy bydgoskiej w miejscowości Gniewkowo. Jak mówią sami pasiecznicy - „Jesteśmy pasieką wędrowną, co oznacza, że nasze pszczoły zbierają nektar z kwiatów w całym województwie kujawsko-pomorskim. Głównym miodem pozyskiwanym w naszej pasiece jest miód rzepakowy i wielokwiatowy. Oprócz tego pozyskujemy miód lipowy, faceliowy, akacjowy, gryczany. W swojej pasji łączymy dobre tradycje, dbałość o środowisko naturalne, troskę o najwyższa jakość naszych miodów i nowatorskie podejście do pracy”. W ofercie pasieki są również pyłek kwiatowy, kit pszczeli oraz świece z naturalnego wosku pszczelego. Od 2016 roku pasieka, którą prowadzą Jacek i Tomasz Paul, należy do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza i Kujaw. Produkty Pasieki Rodzinnej z Gniewkowa można znaleźć tutaj.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 7 sierpnia 2022

24 lipca 2022

Pani Maria, przez wielu nazywana Jolą, prezentuje swoje przetwory z „Ogrodów Joli”. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P/lokalna-zywnosc.pl
Pani Maria, przez wielu nazywana Jolą, prezentuje swoje przetwory z „Ogrodów Joli”. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P/lokalna-zywnosc.pl
Ostatnim przystankiem na lipcowym szlaku smaków w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” są „Ogrody Joli” w miejscowości Mlewo w gminie Kowalewo Pomorskie, gdzie lekko na uboczu, wśród pól rzepaku stoi dom Pani Marii Wiśniewskiej-Staszak, znany w okolicy jako „Ogrody Joli”, bo tak właśnie zwraca się do właścicieli każdy, kto ja zna. Pani Jola od zawsze interesowała się ekologiczną uprawą owoców oraz warzyw. Jej dom otacza sad pełen jabłonek, grusz, mięty, krzaków borówki, truskawek, malin i aronii, a w przydomowym ogródku gęsto od grządek sałaty, cebuli, dyni, marchewki, ogórków. W niewielkim tunelu foliowym rosną krzaczki pomidorów. W zaciszu domowym, według autorskich przepisów, Pani Maria kreuje z tego specjały o niepowtarzalnych smakach i aromatach, zamykając je w słoiczkach, małych, średnich i dużych, na słodko i na wytrawnie.

Jedna z maksym życiowych właścicielki „Ogrodów Joli” brzmi: „Wiem, co jem!” Pani Maria to wulkan energii. Przez cały rok znajduje sobie coś do roboty, a Jej pomysły na przetwory rodzą się nawet we śnie, czego przykładem jest konfitura z buraczków, która po prostu się Jej przyśniła. Produkty z „Ogrodów Joli” to zestaw tradycyjnych przetworów i dań, ale urozmaiconych o oryginalny dobór przypraw.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 24 lipca 2022

10 lipca 2022

Otoczeni „Pasieki przy Forcie” zapewnia urozmaicony pożytek pszczeli. Fot. facebook.com/przyforciepasieka
Otoczeni „Pasieki przy Forcie” zapewnia urozmaicony pożytek pszczeli. Fot. facebook.com/przyforciepasieka
W na lipcowym szlaku smaków w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy gospodarstwo pasieczne. „Pasieka przy Forcie” mieści się w miejscowości Dorposz Szlachecki w gminie Kijewo Królewskie w powiecie chełmińskim, na terenie Fortu II Twierdzy Chełmno. Pasieka usytuowana jest nieopodal doliny rzeki Fryby, która malowniczo wije się na terenach mocno pofałdowanych przez lodowiec. W sąsiedztwie znajdują się pola uprawne, las oraz nieużytki rolne, które zapewniają pszczołom urozmaicony pożytek pszczeli.

„Pasieka przy Forcie” utworzona została w 2017 roku, w związku z przejęciem gospodarstwa pasiecznego od pszczelarza, który z powodu podeszłego wieku szukał następcy. Pasiekę od 2017 prowadzą Cezary i Lucyna Maćczakowie. Pan Cezary jest zawodowym strażakiem, ale produkcja spożywcza interesuje go od dawna i ma bardzo dużą wiedzę w tej dziedzinie. Obecnie w gospodarstwie pasiecznym pozyskuje miód wielokwiatowy oraz pyłek pszczeli.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 10 lipca 2022

26 czerwca 2022

„Specjały spod Strzechy” - Józef i Adam Siadak. Fot. facebook.com/Ekologia.spod.Strzechy
„Specjały spod Strzechy” - Józef i Adam Siadak. Fot. facebook.com/Ekologia.spod.Strzechy
Na mapie naszego cyklu pod hasłem „Kuchnia regionu” wybieramy tym razem Lubicz Dolny w powiecie toruńskim, by sięgnąć po „Specjały spod Strzechy” z firmy Józefa Siadaka. To produkcja niezwykle oryginalna, w której pan Józef wykorzystuje autorskie receptury oraz stare przepisy. Stąd takie przysmaki jak musztarda krzyżacka czy chrzan z miodem, syrop różany, sosnowy oraz liczne octy np. z malin. Pan Józef od lat mocno angażuje się w promocję produktów lokalnych i ekologicznych, biorąc udział np. w toruńskim „Festiwalu Smaków”.

„Specjały spod Strzechy” to rodzinna firma, która wzięła swój początek z pasji Józefa Siadaka, jej założyciela, który lubił bawić się smakami. Pan Józef od dziecka posiada ogromną wiedzę na temat naturalnych składników, roślin, ziół, owoców itp. wpojoną mu przez jego mamę. Z czasem do ojca dołączył syn – Adam, co pozwoliło firmie jeszcze szerzej rozpościerać skrzydła. „Nasza praca jest naszą pasją i czymś co robimy z ogromną przyjemnością. Nasze produkty zawsze przygotowujemy tak, aby były bogate w składniki, aromatyczne i zaskakujące. Nie uznajemy kompromisów i zawsze dbamy wysoką jakość produktów, co jest naszą wizytówką” - mówi pan Józef Siadak.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 26 czerwca 2022

19 czerwca 2022

Swoje owoce na lokalnym ryneczku wystawia Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Macieja Grochowalskiego. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl
Swoje owoce na lokalnym ryneczku wystawia Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Macieja Grochowalskiego. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl
W radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy tym razem powiat brodnicki, a w nim Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Macieja Grochowalskiego. To rodzinne gospodarstwo sadownicze z 40-letnią tradycją, pan Maciej przejął po ojcu Andrzeju. W jego prowadzeniu pomaga żona gospodarza. Jest się przy czym uwijać. Produkcja gospodarstwa jest zróżnicowana. W sadach rosną jabłonie, grusze, czereśnie. Wieloletnie doświadczenia i współpraca z z różnymi placówkami umożliwia wprowadzenie różnych technologii upraw i wytwarzania owoców dobrej jakości.

Sprzedaż owoców odbywa się w kraju i spory procent sprzedaży stanowi eksport. Nasze owoce odznaczają się dużą soczystością i smakowitością. Do tego przyczyniają się m.in. bardzo sprzyjający mikroklimat i czyste zdrowe powietrze wynikające z braku zakładów przemysłowych” - mówi pan Maciej Grochowalski i dodaje - „Polecamy owoce z naszego regionu brodnickiego oraz serdecznie zapraszamy do tego pięknego zakątku naszej ojczyzny”.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 19 czerwca 2022
12