26 marca 2023

Na listę produktów tradycyjnych kajmak wpisany został w 2007 roku. Jego regionalny charakter został wyróżniony znakiem „Dziedzictwo kulinarne - Kujawy i Pomorze”. W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek, o produkcie powstającym w rodzinnej firmie „Polder” w miejscowości Bobrowo pod Brodnicą, opowiada Krzysztof Przymus.
12 marca 2023
Na antenę Polskiego Radia PiK wraca cykl „Kuchnia Regionu”. Tym razem poznajemy smaki i zapachy przysmaków wpisanych na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw”. Na początek na słodko!
Naszą kulinarną podróż rozpoczynamy od wizyty w Sośnie Królewskim gdzie powstają „Ciastka królewskie”. Przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Te smakołyki do dzisiaj wypiekane są według oryginalnej receptury. Ciastka królewskie z Sośna Królewskiego wypieka się na wielkie okazje, m.in. święta, chrzciny i odpusty. Na co dzień powstają w kuchni pani Anny Florkiewicz, która podzieliła się z nami tajemnicą wyrobu tego specjału, a także opowiedziała jak przepis do niej trafił. Zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.
Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
„Kuchnia Regionu”
Iwona Muszytowska-Rzeszotek