3 grudnia 2023

2023-12-03
Chleb żytni z ziemniakami. Fot. murmillo.plW pierwszą niedzielę grudnia, w radiowym cyklu kulinarnym „Kuchnia Regionu” odwiedzamy piekarnię Murmiłło w Bydgoszczy, w której ofecie odnajdujemy chleb żytni z ziemniakami. Jego smak jest charakterystyczny dla chleba żytniego jasnego na naturalnym zakwasie, z lekkim posmakiem gotowanych lub parowanych ziemniaków oraz zakwasu żytniego. Jego bochny wypiekane w formach mają zapach naturalnego chleba żytniego na zakwasie z nutą zapachową pieczonego ziemniaka. W czasach gwałtownego rozwoju uprawy ziemniaka w Polsce, gdy stał się on istotnym elementem diety mieszkańców Polski, zaobserwowano, że można zwiększyć ilość wypiekanego chleba dodając do ciasta chlebowego relatywnie taniego składnika, jakim były gotowane i rozdrobnione ziemniaki. Dodatkowym efektem takiego zabiegu okazała się poprawa smakowitości chleba oraz przedłużenie jego trwałości – dłużej zachowywał świeżość. Receptura na chleb żytni z ziemniakami na terenie Bydgoszczy i w okolicach przekazywana była z pokolenia na pokolenie zarówno ustnie jak i w książkach kulinarnych, wydawanych w regionie w XIX wieku.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 22 marca 2013 roku, w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze”. Wniosek o jego zarejestrowanie złożyła bydgoska piekarnia Murmiłło, którą w 2009 roku założył Adam Mrozik z żoną. Obecnie piekarnię prowadzi Pani Sylwia Kawalir.

W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzezotek, o sposobie przygotowania chleba żytniego z ziemniakami opowiada Maria Szerffel z bydgoskiej piekarni Murmiłło. (źródło: gov.pl)
Chleb żytni z ziemniakami. Fot. gov.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 3 grudnia 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę