10 września 2023

2023-09-10
Powidła Strzekeckie ze stoiska „Święta Śliwki”. Fot. arch/PR PiK
Tuż po dorocznym „Święcie Śliwki” w Strzelcach Dolnych w naszym cyklu „Kuchnia Regionu” polecamy „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły”. Wytwarzane są one z dojrzałych owoców „węgierki zwykłej” - śliwy domowej odmiany.

Jednym z najstarszych sposobów utrwalania i konserwacji owoców śliw jest ich rozgotowywanie i zagęszczanie poprzez odparowywanie w podgrzewanych kotłach. Ten rodzaj przetwarzania owoców znany jest z przekazów źródłowych pochodzących z XVI wieku. Węgierki wysmażane są one na gęstą ciemnobrązową mieszaninę o lśniącej powierzchni, z fragmentami skórek owoców. Powstałe w ten sposób powidła są w smaku lekko słodkie oraz kwaskowate z wyczuwalną delikatną goryczką pochodzącą z pestek. Przy produkcji powideł nie dodaje się cukru bazując na słodkości naturalnie występującej w owocach. Związek „Powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły” z regionem opiera się na renomie, która ukształtowała się w oparciu o długoletnią tradycję wytwarzania tego produktu, specyficznej jakości surowca używanego do produkcji oraz wyjątkowych umiejętnościach lokalnych producentów.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 15 marca 2006 roku w kategorii „Warzywa i owoce”. 6 lipca 2023 r. nazwa „Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły” została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są 45 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej. O tradycyjnym sposobie ich przyrządzania gruszek szaruszek w syropie, w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek opowiada pan Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. (źródło: gov.pl) Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły z oznaczeniem ChOG. Fot. gov.pl
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 10 września 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę