19 listopada 2023

2023-11-19
Pyszna pamiątka ze szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”. Fot. facebook.com/niechciezakolePodążając listopadową tradycją kulinarną Kujaw i Pomorza, proponujemy kolejny regionalny rarytas z gęsiny. Długoletnia tradycja hodowli gęsi na tych terenach pobudziła wyobraźnię smakoszy i lokalnych producentów przetwarzających ich bardzo zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu mięso. Sposoby jego przerabiania ukazują całą gamę rarytasów, które szybko zyskały sobie popularność wśród gospodyń i smakoszy regionalnej kuchni.

Niemal w każdym domu w Strzelcach Górnych na bazie gęsiny przygotowywane są do dzisiaj przeróżne produkty i potrawy, a jedną z najbardziej znanych okazuje się „leberka gęsia” zwana inaczej „wątrobianką”. Zazwyczaj jest ona pożywana bezpośrednio z chlebem, ale wykorzystywana może być również jako farsz do pierogów czy pasztecików.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” produkt ten wpisany został 17 lipca 2015 roku w kategorii „Produkty mięsne”.

W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzezotek, o sposobie przygotowania leberki gęsiej, opowiada pan Piotr Lenart - koordynator kulinarno-turystycznego szlaku „Niech Cię Zakole”, w którego ofercie znajdują się właśnie przysmaki z kujawsko-pomorskiej gęsiny. (źródło: gov.pl)
Sałata z gęsią leberką w ofercie szlaku kulinarnego „Niech Cię Zakole”. Fot. facebook.com/niechciezakol
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 19 listopada 2023

Zobacz także

31 grudnia 2023

31 grudnia 2023

17 grudnia 2023

17 grudnia 2023

3 grudnia 2023

3 grudnia 2023

5 listopada 2023

5 listopada 2023

29 października 2023

29 października 2023

15 października 2023

15 października 2023

24 września 2023

24 września 2023

10 września 2023

10 września 2023

27 sierpnia 2023

27 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

13 sierpnia 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę