Zobacz także
23 stycznia 2024 – Tippaleipä
Podobnie jak przed tygodniem, w najnowszej odsłonie „Kuchni PiK-a” Radosław Kożuszek zabiera nas do Finlandii – tym razem jednak, by zasmakować tamtejszych… Czytaj dalej »
16 stycznia 2024 – Kaalilaatikko
Dla Finów zapiekanka kaalilaatikko jest tym, czym dla nas pierogi – prawdziwą potrawą narodową! Z czego się ją przygotowuje? Jak ją przyrządzić? Posłuchajmy… Czytaj dalej »
9 stycznia 2024
Kanelbulle to pochodzące ze Szwecji cynamonowe bułeczki, którymi nasi sąsiedzi z północy wręcz się zajadają – szczególnie w zimie. Dlaczego są takie… Czytaj dalej »
2 stycznia 2024 - Papa rellena z Peru
Papa rellena to krokiet popularny w krajach Ameryki Łacińskiej. Jak się go przygotowuje? Odpowiedzi na to pytanie udziela Radosław Kożuszek w najnowszej odsłonie… Czytaj dalej »
26 grudnia 2023
Przygotowała Iwona Muszytowska-Rzeszotek. Czytaj dalej »
19 grudnia 2023 - Consommé
Consommé to pochodzący z kuchni francuskiej klarowny i bogaty w smaku mocny warzywny bulion, który często jada się tam w Wigilię! Jak się go przyrządza… Czytaj dalej »
12 grudnia 2023 - Świąteczna hallaca
Są kraje, gdzie w Wigilię wcale nie serwuje się dań postnych. Jednym z nich jest Wenezuela, gdzie tradycyjną potrawą na kolację wigilijną jest hallaca… Czytaj dalej »
5 grudnia 2023 - Lutefisk
Lutefisk to rybne danie kuchni norweskiej, tradycyjnie spożywane w okresie Bożego Narodzenia. Jak się je przygotowuje? Odpowiedzi na to pytanie udziela Radosław… Czytaj dalej »
28 listopada 2023 - Bryndzylki
Bryndzylki to popularne w okolicach Zakopanego pyszne ziemniaczano-serowe placuszki, które można jeść w różnych postaciach! Jak je przygotować? Z czym smakują… Czytaj dalej »
21 listopada 2023 - Frittata
Frittata to danie popularne we Włoszech i Hiszpanii. Przyrządza się ją z masy jajecznej zapiekanej z warzywami, serem albo szynką. Jest podobna do omletu… Czytaj dalej »