Kuchnia PiK-a

...poleca Radosław Kożuszek :)

...poleca Radosław Kożuszek :)

„Kuchnia PiK-a” to cotygodniowy magazyn pełen kulinarnych doznań smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W „Kuchni PiK-a” gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw, gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek około godziny 11:20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

2 września 2025 – Pokrzywa

2025-09-02
Zioła mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ale wśród nich wyróżnia się pokrzywa. Fakt: parzy, rośnie w byle jakich miejscach i jest brzydka, jednak nie o to chodzi. Przecież jest znana od tysięcy lat. Pokrzywa ma wspaniałe właściwości, mówi się, że roślina nie daje się każdemu, a tylko mądrym ludziom. Jak ją jeść i do jakich potraw warto ją dodać? Wskazówkami podzielił się Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 2 września 2025

24 czerwca 2025 – sałatka Mangal

2025-06-24
Sałatki często trafiają na nasze stoły, nie tylko w święta! Radosław Kożuszek zabrał nas w kolejną podróż po świecie, tym razem wylądowaliśmy w Azerbejdżanie. To właśnie w tym kraju bardzo popularna jest grillowana sałatka Mangal.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 24 czerwca 2025

17 czerwca 2025 – Dolma

2025-06-17
Rosnącą popularnością na turystycznej mapie świata cieszy Azerbejdżan. Coraz więcej Polaków przywozi z tamtych rejonów różnorodne przysmaki i doświadczenia kulinarne. Radosław Kożuszek przybliżył, czym jest dolma i jak przyrządzić kilka wersji.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 17 czerwca 2025

10 czerwca 2025 – Topoki z Korei Południowej

2025-06-10
Pomału zaczynamy myśleć o wakacjach. Jednak zanim spakujemy walizki i wsiądziemy do samolotu, warto poważnie przemyśleć lot naszej podroży. Rosnącą popularnością cieszy się Korea Południowa. Właśnie tam w kulinarną wycieczkę zabrał nas Radosław Kożuszek, który przedstawił przepis na topoki, czyli azjatycki odpowiednik kopytek, czy klusek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 10 czerwca 2025

3 czerwca 2025 – koreańskie Japchae

2025-06-03
W tym tygodniu Radosław Kożuszek zaserwował na naszym radiowym talerzu danie z kuchni koreańskiej. Japchae to makaron wymieszany z warzywami. Oprócz przepisu przypomnieliśmy historię tego tradycyjnego dania.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 3 czerwca 2025

27 maja 2025 – zupa Pho

2025-05-27
Zupa Pho pochodzi z Wietnamu i Chin, nieco przypomina nasz polski rosół, choć robi się ją z innego mięsa. Istnieje wiele wariacji tej potrawy. Kilka pomysłów przedstawił Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 27 maja 2025

20 maja 2025 – Larb Gai

2025-05-20
W kuchniach świata można znaleźć setki, jeśli nie tysiące sałatek, które znacząco różnią się od surówek. Tym razem Radosław Kożuszek proponuje niecodzienne danie, prosto z Tajlandii – sałatkę z kurczakiem Larb Gai.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 20 maja 2025

13 maja 2025 – Pad Thai

2025-05-15
Z utęsknieniem wyczekujemy lata, temperatury za oknem rosną. Tak samo, jak nasz apetyt na tropikalne potrawy. Tym razem Radosław Kożuszek zabiera nas w podróż do odległej Tajlandii. Sztandarowym daniem z tego kraju jest Pad Thai, czyli podsmażany makaron.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 13 maja 2025

6 maja 2025 – Empanady

2025-05-06
Hiszpańska kuchnia jest znana z mniejszych lub większych przekąsek. Empanady mają bardzo wiele odmian, w pewnym sensie można je porównać do naszych polskich pierogów. Historię takiego dania, jak i przepis na przegryzkę z Półwyspu Iberyjskiego przybliżył Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 6 maja 2025

29 kwietnia 2025 – Bacalao

2025-04-29
Lato coraz bliżej, myślami i nie tylko już uciekamy w kierunku południa Europy. Jednak zanim wybierzemy się na zagraniczny urlop, możemy zaserwować cząstkę śródziemnego klimatu w kuchni! Radosław Kożuszek pochwalił się przepisem na hiszpańskiego dorsza Bacalao w sosie Pil Pil.
Polskie Radio PiK – Kuchnia PiKa z 29 kwietnia 2025
Spędź z nami czas
na dobrej fali :)

Codzienne atrakcje
od poniedziałku do piątku
od 9.05 do 12.00
zapewniają

Ewa Kurzawa i Piotr Majewski
Ewa Kurzawa. Fot. Piotr Ulanowski

Ewa Kurzawa. Fot. Piotr Ulanowski

Piotr Majewski. Fot. Piotr Ulanowski

Piotr Majewski. Fot. Piotr Ulanowski

ze wsparciem
Agnieszki Marszał
Agnieszka Marszał. Fot. Piotr Ulanowski

Agnieszka Marszał. Fot. Piotr Ulanowski

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

„PiKtogramy"
Polskie Radio PiK,
ul. Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę