18 września 2022

2022-09-18
Michał Sędłak z produktami w ofercie Folwarku Warzyn. Fot. Mikołaj Kuras/Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Michał Sędłak z produktami w ofercie Folwarku Warzyn. Fot. Mikołaj Kuras/Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego

W radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy Folwark Warzyn Gospodarstwo Ekologiczne w sołectwie Kijewo, nastawione na uprawę własnych warzyw i owoców oraz produkcję żywności ekologicznej. Folwark Warzyn to firma rodzinna założona przez ludzi z miasta, którzy w 2015 roku zakupili gospodarstwo i przenieśli się na wieś.

Gospodarstwo prowadzone przez małżeństwo Michał i Maję Sędłak oferuje coś specjalnego dla wielbicieli kiszonych warzyw: kiszoną fasolkę, ogórki kiszone oraz kapustę kiszoną. Specjalnie dla wielbicieli ogórków przygotowali kilka propozycji: kujawskie ogórki, ogórek czerwony, „Warzyński ogórek” oraz sałatkę pomidorowo-cebulową. To tylko niektóre przetwory, które powstają w Folwarku Warzyn Gospodarstwie Ekologicznym, które zajmuje się również uprawą buraków ćwikłowych.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 18 września 2022

4 września 2022

2022-09-04
Mieczysław i Ewa Chabowskcy prezentują swoje przetwory. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Mieczysław i Ewa Chabowskcy prezentują swoje przetwory. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P

Pierwszym przystankiem na wrześniowym szlaku smaków w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” jest Gospodarstwo Sadownicze Ewy i Mieczysława Chabowskich, które położone jest niedaleko Bydgoszczy, na urokliwych terenach Doliny Wisły. Strzelce Górne to zagłębie śliwek, wiśni i porzeczek. Tradycje sadownicze tej rodziny sięgają lat powojennych. Owoce to ich sposób na życie przepełnione pasją i smakiem. Obecnie posiadają 8 ha porzeczki czarnej, 2 ha wiśni Łutówki i 2 ha śliwy węgierki (łowickiej, dąbrowickiej, węgierki zwykłej) oraz amatorskie nasadzenia czereśni, moreli, nektarynki, winogron i
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 4 września 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę