26 czerwca 2022

2022-06-24
„Specjały spod Strzechy” - Józef i Adam Siadak. Fot. facebook.com/Ekologia.spod.Strzechy

„Specjały spod Strzechy” - Józef i Adam Siadak. Fot. facebook.com/Ekologia.spod.Strzechy

Na mapie naszego cyklu pod hasłem „Kuchnia regionu” wybieramy tym razem Lubicz Dolny w powiecie toruńskim, by sięgnąć po „Specjały spod Strzechy” z firmy Józefa Siadaka. To produkcja niezwykle oryginalna, w której pan Józef wykorzystuje autorskie receptury oraz stare przepisy. Stąd takie przysmaki jak musztarda krzyżacka czy chrzan z miodem, syrop różany, sosnowy oraz liczne octy np. z malin. Pan Józef od lat mocno angażuje się w promocję produktów lokalnych i ekologicznych, biorąc udział np. w toruńskim „Festiwalu Smaków”.

„Specjały spod Strzechy” to rodzinna firma, która wzięła swój początek z pasji Józefa Siadaka, jej założyciela, który lubił bawić się smakami. Pan Józef od dziecka posiada ogromną wiedzę na temat naturalnych składników, roślin, ziół, owoców itp. wpojoną mu przez jego mamę. Z czasem do ojca dołączył syn – Adam, co pozwoliło firmie jeszcze szerzej rozpościerać skrzydła. „Nasza praca jest naszą pasją i czymś co robimy z ogromną przyjemnością. Nasze produkty zawsze przygotowujemy tak, aby były bogate w składniki, aromatyczne i zaskakujące. Nie uznajemy kompromisów i zawsze dbamy wysoką jakość produktów, co jest naszą wizytówką” - mówi pan Józef Siadak.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 26 czerwca 2022

19 czerwca 2022

2022-06-19
Swoje owoce na lokalnym ryneczku wystawia Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Macieja Grochowalskiego. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

Swoje owoce na lokalnym ryneczku wystawia Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Macieja Grochowalskiego. Fot. Mikołaj Kuras/lokalna-zywnosc.pl

W radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy tym razem powiat brodnicki, a w nim Gospodarstwo Sadowniczo-Szkółkarskie Macieja Grochowalskiego. To rodzinne gospodarstwo sadownicze z 40-letnią tradycją, pan Maciej przejął po ojcu Andrzeju. W jego prowadzeniu pomaga żona gospodarza. Jest się przy czym uwijać. Produkcja gospodarstwa jest zróżnicowana. W sadach rosną jabłonie, grusze, czereśnie. Wieloletnie doświadczenia i współpraca z z różnymi placówkami umożliwia wprowadzenie różnych technologii upraw i wytwarzania owoców dobrej jakości.

Sprzedaż owoców odbywa się w kraju i spory procent sprzedaży stanowi eksport. Nasze owoce odznaczają się dużą soczystością i smakowitością. Do tego przyczyniają się m.in. bardzo sprzyjający mikroklimat i czyste zdrowe powietrze wynikające z braku zakładów przemysłowych” - mówi pan Maciej Grochowalski i dodaje - „Polecamy owoce z naszego regionu brodnickiego oraz serdecznie zapraszamy do tego pięknego zakątku naszej ojczyzny”.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 19 czerwca 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę