Poniedziałek, 15 sierpnia 2022 r.   Imieniny: Napoleona, Stelii
Polskie Radio PiK » PiKtogramy

Kuchnia PiK-a

...poleca Radosław Kożuszek :)
...poleca Radosław Kożuszek :)
„Kuchnia PiK-a” egzotycznie i bardzo regionalnie, ale nie tylko. W każdy wtorek Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W „Kuchni PiK-a” gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw, gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek ok. godz. 11:20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

21 czerwca 2022

W „Kuchni PiK-a” tym razem sprawdziliśmy, skąd na polskich stołach wzięły się kebaby. Posłuchajmy, co na ten temat przygotował Radosław Kożuszek!
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 21.06.2022

14 czerwca 2022

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi, dlatego tym razem z Radosławem Kożuszkiem w „Kuchni PiK-a” sprawdziliśmy, skąd wzięła się ta potrawa w Polsce. Posłuchajmy!
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 14.06.2022

7 czerwca 2022

12 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Falafela. Skąd pojawił się ten przysmak u nas i jaka jest jego historia? O tym opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 07.06.2022

31 maja 2022

Zapewne w niejednej kuchni króluje teraz sezonowa zupa botwinka, dlatego historię tego przysmaku przybliża nam w „Kuchni PiK-a” Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 31.05.2022

24 maja 2022

Światowy Dzień Hamburgera - to święto obchodzimy 28 maja. W „Kuchni PiK-a” sprawdzamy skąd pochodzi ten przysmak i czym różni się polski hamburger od amerykańskiego. Opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 24.05.2022

17 maja 2022

21 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Jaka jest jej historia i jakie legendy są związane z tym napojem? Opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 17.05.2022

10 maja 2022

13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pastę można jeść zarówno na śniadanie, przekąskę i kolację, a nawet podawać jako dodatek do obiadu. O hummusie opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 10.05.2022

3 maja 2022

Majówka, to oczywiście od lat inauguracja grillowego sezonu. Także nieprzypadkowo wczoraj (2 maja) obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Grilla. W Kuchni PiK-a, Radosław Kożuszek opowiada, skąd w Polsce wzięła się ta tradycja i jak się z czasem zmieniła.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 3.05.2022

26 kwietnia 2022

Ogólnopolskie Święto Kaszanki już 1 maja, czyli sezon na grilla zaczynamy! O kaszankowym przysmaku opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 26.04.2022

19 kwietnia 2022

Radosław Kożuszek przybliża historię klopsa, klopsików i pulpetów.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 19.04.2022
1234567