Wtorek, 18 stycznia 2022 r.   Imieniny: Piotra, Małgorzaty
Polskie Radio PiK » PiKtogramy
Leszczyńskiego

Kuchnia PiK-a – czyli Pieprz i Kartofle

...poleca Radosław Kożuszek :)
...poleca Radosław Kożuszek :)
„Kuchnia PiK-a” egzotycznie i bardzo regionalnie, ale nie tylko. W każdy wtorek Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W „Kuchnia PiK-a” gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw, gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek ok. godz. 11.20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

11 stycznia 2022

Radosław Kożuszek opowiada o tym jak na polski stół trafił gulasz.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 11.01.2022

3 stycznia 2022

Tegoroczna Kuchnia PiK-a będzie pełna smaków ale też historii. Dziś Radosław Kożuszek opowiada o przeszłości kotleta schabowego.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 4.01.2022

28 grudnia 2021

Dziś dwie ostatnie potrawy z listy produktów regionalnych ale wyjątkowe bo nie tylko zimowe ale przede wszystkim zapewniające nam w przyszłym roku szczęście i obfitość. O czym opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 28.12.2021

21 grudnia 2021

Dziś w Kuchni PiK-a z Radosławem Kożuszkiem zasiadamy do wigilijnego stołu.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 21.12.2021

14 grudnia 2021

Dziś „Kuchnia PiK-a” ma zapach piernika! Właśnie ten przysmak świąteczny, na liście produktów regionalnych, znalazł Radosław Kożuszek. Posłuchajmy, co ma do powiedzenia na jego temat!
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 14.12.2021

7 grudnia 2021

Pierogi w naszym regionie zagościły tak naprawdę dość niedawno – po I wojnie światowej. Na przestrzeni tego stulecia mieszkańcy Kujaw i Pomorza opracowali jednak specyficzne dla tych terenów przepisy na tę najbardziej polską ze wszystkich potraw. Właśnie o nich opowie tym razem w „Kuchni PiK-a” Radosław Kożuszek. Posłuchajmy!
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 7.12.2021

30 listopada 2021

Z listy produktów regionalnych Radosław Kożuszek wybrał czerwoną szmurowaną kapustę. Jak się ją robi?
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 30.11.2021

23 listopada 2021

Była gęsina, była kaczka, czas na zająca, ale fałszywego. Jaki przysmak wpisany na listę produktów regionalnych kryje się pod tą nazwą? O tym opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 23.11.2021

16 listopada 2021

Najbardziej znana kaczka, to Kaczka Dziwaczka z wiersza Jana Brzechwy. Tą się jednak nie najemy, dlatego w kuchni PiK-a sięgamy po listę produktów regionalnych. A tam znajdziemy kujawską kaczkę nadziewaną o której opowie Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 16.11.2021

9 listopada 2021

Gęsina na św. Marcina to już niedługo, bo w najbliższy czwartek. Ta tradycja od kilku lat popularyzowana jest także w kujawsko-pomorskim. Gęsina wpisana została też na listę produktów regionalnych, dlatego też Radosław Kożuszek dziś kontynuuje opowieść o tym przysmaku.
Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 9 listopada 2021
1234567