Indonezyjska kultura zawładnęła Toruniem! Warsztaty dla studentów i absolwentów UMK [zdjęcia]
Nauka gotowania potraw indonezyjskich, oraz warsztaty batiku, czyli zdobienia tkanin poprzez nakładanie wosku i odpowiednie moczenie w kąpielach barwiarskich. Tematyczne wydarzenie przygotowane dla społeczności studenckiej toruńskiego uniwersytetu odbyło się w ramach „Dni kultury Indonezji” w Toruniu.
– Uczestnicy naszego wydarzenia podzielili się na dwie grupy. Jedna gotuje z absolwentami i studentami z Indonezji tradycyjne potrawy. Natomiast druga uczy się farbowania materiału, żeby wyszły takie piękne indonezyjskie wzory – mówiła Małgorzata Błaszczak z Kopernikańskiego Ośrodka Integracji UMK.
– Są to zarówno studenci, jak i absolwenci pochodzący z Indonezji. Niedawno powołaliśmy klub indonezyjskiego absolwenta UMK. Oni są niezwykle chętni do działania i wszyscy chcą bardzo mocno wspierać uczelnię i promować kulturę indonezyjską w Polsce, jak i polską w Indonezji – mówiła kolejna z organizatorek.
– Bardzo dobry pomysł. Świetnie, że nasza społeczność studencka przygotowuje się w taki sposób również i może się dzielić tym, co potrafi zrobić ze swojej kultury dla całej społeczności miasta Torunia. Świetnie bawię, widziałam batik robiony w rzeczywistości. Chciałabym spróbować, więc mam nadzieję, że uda mi się coś wydziergać – dodała jedna ze studentek.
W warsztatach udział wzięły osoby, które wcześniej zgłosiły chęć swojego uczestnictwa.