Adwentowe ciasto z bakaliami
Pół kilograma mąki, 15 dkg cukru, 5 dkg drożdży, kostka masła, 3/4 szklanki mleka, 2 całe jajka, 2 żółtka , rodzynki, skórka pomarańczowa, goździki i zmielone migdały, otarta skórka z jednej cytryny.
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/3 szklanki mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiewamy na stolnicy, dodajemy mleko, otartą skórkę z cytryny, wyrośnięty zaczyn . Wyrabiamy i na końcu dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto odkładamy na dwie godziny.
Potem dzielimy ciasto na dwie części i każdą mieszamy z bakaliami. Pieczemy godzinę. Na koniec nawilżmy masłem i posypujemy cukrem pudrem.