Kolejne specjały na liście Produktów Tradycyjnych

2014-07-13, 13:28  Polska Agencja Prasowa

Kiszczok, placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach i lody koronowskie są kolejnymi specjałami z województwa kujawsko-pomorskiego, które wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Łącznie z regionu zarejestrowano ponad 50 potraw, wyrobów i napojów.

Kiszczok, znany też jako kiszok, kliszczanka czy żurek kiszczonka, to popularna zupa, gotowana po świniobiciu w gospodarstwach na Kujawach. Do przygotowania zupy wykorzystywano wywar po gotowaniu podrobów wieprzowych, zwłaszcza gdy pływały w nim kawałki pękniętej kaszanki. Do wywaru dodawano zakwas na żur. Na stół do kiszczoka dodawano ziemniaki ugotowane w mundurkach, które wkładano do ugotowanej zupy lub podawano oddzielnie, niekiedy z przesmażoną cebulą i skwarkami.

Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach, przyrządzano z resztek ciasta wyrabianego na kluski, najczęściej z mąki żytniej. Matki przygotowujące obiad często dawały dzieciom kawałki rozwałkowanego ciasta, aby mogły upiec sobie placki. Jednak, wbrew nazwie, placków raczej nie pieczono bezpośrednio na fajerkach, ale na boku płyty pieca kuchennego, tak aby nie spaliły się.

Lody koronowskie (z Koronowa k. Bydgoszczy) to wyrób przygotowany według dawnych receptur i z wykorzystaniem tradycyjnych maszynek. Do ich wyrobu wykorzystuje się naturalne składniki, nie dodaje się konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Lody produkowane są w niewielkich partiach i przeznaczone są do szybkiego spożycia. Występują w czterech smakach: waniliowym, truskawkowym, porzeczkowym i czekoladowym.

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a figuruje na niej łącznie 1247 specjałów. Z regionu kujawsko-pomorskiego zarejestrowano 54 specjały, a najwięcej z Podkarpacia - 167, Pomorza - 149 i Śląska - 137.

Warunkiem wpisania specjałów na Listę Produktów Tradycyjnych jest wytwarzanie ich przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na terenie województwa od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do regionalnej czy lokalnej tradycji. Wniosek o wpis, wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu i opis jego przyrządzania, składa się w urzędzie marszałkowskim, gdzie sprawdza się je pod względem formalnym. Następnie wnioski są kierowane do zaopiniowania przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, a po uzyskaniu pozytywnej oceny trafiają do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (PAP)

Region

Comber jagnięcy jak w wykwintnej restauracji Gospodynie z Nowego Dworu najlepsze

Comber jagnięcy jak w wykwintnej restauracji! Gospodynie z Nowego Dworu najlepsze

2025-05-11, 18:14
48-letni pieszy potrącony na oznakowanym przejściu w Toruniu. Mężczyzna nie żyje

48-letni pieszy potrącony na oznakowanym przejściu w Toruniu. Mężczyzna nie żyje

2025-05-11, 14:21
Strażacy apelują o większą ochronę ich zdrowia. Badania jasno wskazały: wcześniej chorują na nowotwory

Strażacy apelują o większą ochronę ich zdrowia. Badania jasno wskazały: wcześniej chorują na nowotwory

2025-05-11, 11:30
Złota moneta z Bydgoszczy warta siedem milionów złotych Licytację przeprowadzono w Oslo

Złota moneta z Bydgoszczy warta siedem milionów złotych! Licytację przeprowadzono w Oslo

2025-05-11, 10:40
W toruńskim Dworze Artusa królowały tatuaże i kolczyki  wszystko w szczytnym celu [zdjęcia]

W toruńskim Dworze Artusa królowały tatuaże i kolczyki – wszystko w szczytnym celu [zdjęcia]

2025-05-10, 21:29
Rafał Trzaskowski przyjechał do Bydgoszczy. Pięć kroków w kierunku uczciwej Polski

Rafał Trzaskowski przyjechał do Bydgoszczy. Pięć kroków w kierunku uczciwej Polski

2025-05-10, 17:44
Rozpocznie się remont dróg wojewódzkich 412 i 240 Urząd Marszałkowski wyda osiem milionów złotych

Rozpocznie się remont dróg wojewódzkich 412 i 240! Urząd Marszałkowski wyda osiem milionów złotych

2025-05-10, 16:17
Europejscy eksperci zjechali się do Torunia. Trwa Think Tan Forum w ramach polskiej prezydencji w UE

Europejscy eksperci zjechali się do Torunia. Trwa Think Tan Forum w ramach polskiej prezydencji w UE

2025-05-10, 14:46
Nadal trwa dogaszanie i ustalanie przyczyn pożaru drukarni w Inowrocławiu. Straty są ogromne

Nadal trwa dogaszanie i ustalanie przyczyn pożaru drukarni w Inowrocławiu. „Straty są ogromne”

2025-05-10, 10:47
Przyszli policjanci będą kształcić się w III LO w Grudziądzu. Jest zgoda na nową klasę

Przyszli policjanci będą kształcić się w III LO w Grudziądzu. Jest zgoda na nową klasę

2025-05-10, 08:00
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę