Do sera podchodzą bardzo serio i z... sercem! Bożejewiczki obchodzą Dzień Twarogu [zdjęcia]
Twarogową stolicą Polski są w niedzielę, 1 czerwca Bożejewiczki koło Żnina. Sery białe z przyprawami lub po prostu czysty twaróg z mleka krowiego, owczego czy koziego - każdy znajdzie swój smak na Dniu Twarogu.
Co się dzieje 1 czerwca w Serowarni Jasiurkowscy? - Zjechali się lokalni producenci, są degustacje, warsztaty, atrakcje dla dzieci. Wszystko jest darmowe. Świętujemy Dzień Twarogu - mówi Zuzanna Jasiurkowska.
- Najbardziej lubię twaróg z miodem i dobrym olejem, na przykład lnianym i do tego jeszcze posypany orzechami albo ziarnami... - słyszymy od uczestniczki wydarzenia.
- Wymyśliłem Dzień Twarogu pięć lat temu i razem z grupą przyjaciół, smakoszy i krytyków po prosu proklamowaliśmy ten dzień. Cała polska kuchnia stoi twarogiem. Czy to są serniki, pierogi, naleśniki, bulwiaki, pieróg biłgorajski, pascha, kluski leniwe - dzisiaj będę nawet robił takie kluski pokazowe - mówi Gieno Mientkiewicz, „papież od serów".
Serowarnia Jasiurkowscy za swój twaróg otrzymała brązowy medal na World Cheese Awards w Portugalii. Dzień Twarogu w Bożejewiczkach zakończy się o godzinie 20:00.