Sanepid podał nowe informacje w sprawie zatrucia na obozie strażackim w Pile
Nowe informacje w sprawie zatrucia na obozie strażackim w Pile w powiecie tucholskim. Nieprawidłowości w stanie sanitarnym obiektu mogły być czynnikami wspomagającymi zatrucie.
– Nieprawidłowości dotyczyły między innymi: przekroczenia mikrobiologicznego w próbkach wody, braku środków do mycia i osuszania rąk w pomieszczeniu obróbki wstępnej warzyw, stanu higienicznego obieraczki do ziemniaków, nieprawidłowego przechowywania artykułów spożywczych, niewłaściwego stanu technicznego ścian, sufitów, podłogi, regałów, czy też brak dokumentacji HACCP – wymieniał Łukasz Betański rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy.
Nie można też wykluczyć, że powodem zatrucia były lody, które jedli uczestnicy.
Przypomnijmy, że 28 lipca z podejrzeniem zatrucia pokarmowego do szpitali trafiło 11 dzieci.
U jednej osoby, która uczestniczyła w obozie, wykryto gronkowca.