Piątek, 25 września 2020 r.   Imieniny: Aurelii, Władysława, Kleofasa
Polskie Radio PiK » PiKtogramy

Kuchnia PiK-a - czyli Pieprz i Kartofle

...poleca Radosław Kożuszek :)
...poleca Radosław Kożuszek :)
Kuchnia PiK-a egzotycznie i bardzo regionalnie, ale nie tylko. W każdy wtorek Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

W Kuchni PiK-a gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek ok. godz. 11.20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

8 września 2020

Nawiązując do Święta Śliwki, które w ubiegły weekend odbyło się w Strzelcach Dolnych, w „Kuchni PiK-a” Iwona Muszytowska-Rzeszotek zachęca zrobienia śliwkowych zapasów na zimę. Radosław Kożuszek radzi jak przyrządzić dobre powidła śliwkowe. A to wcale nie jest takie łatwe. Można przygotować również zupy śliwkowe lub śliwki z domowymi kluskami, a także pierogi i knedle ze śliwkami.
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 08.09.2020

1 września 2020

Nawet we wrześniu „Kuchnia PiK-a” Iwony Muszytowskiej-Rzeszotek i Radosława Kożuszka na wakacyjnej trasie i wciąż smakując rarytasy kuchni belgijskiej. Co tam odnajdujemy? Zupę Waterzooi, a także Boulet à la Liégeoise - klopsiki z Liege w sosie na bazie ciemnego piwa belgijskiego z Sirop de Liège - syropem z Liege, a wszystko w ziemniakach tłuczonych z jarmużem.
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 01.09.2020

25 sierpnia 2020

To ostatni tydzień „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” ale nie ostatni w kulinarnych podróżach po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do Belgii i na jednym przystanku się nie skończy. Co rekomenduje kuchnia belgijska? Jako pierwszy rarytas Radosław Kożuszek poleca omułki w dobrym białym winie, podawane z bagietkami. Oprócz tego belgijska zupa Waterzooi, ale o tej za tydzień...
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 25.08.2020

18 sierpnia 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek docierają do Portugalii. Co rekomenduje tamtejsza kuchnia? Radosław Kożuszek ze smakiem poleca bardzo popularnego dorsza po portugalsku. Poza tym tradycyjne babeczki portugalskie Pastéis de Nata i najpopularniejsze w Lizbonie Pastéis de Belem... Trudno się powstrzymać, za to łatwo przyrządzić. Smacznego :)
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 18.08.2020

11 sierpnia 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do kuchni Hiszpanii. Co smacznego możemy tutaj znaleźć. Przede wszystkim paella – oparta na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. Ponadto escalivada – katalońska sałatka, przygotowywana z warzyw upieczonych w popiele lub grillowanych. Na deser melimato, czyli kozi twaróg polany miodem z dodatkiem orzechów włoskich blanszowanych... Mniam! Smacznego :)
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 11.08.2020

4 sierpnia 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek odwiedzają Francję, a właściwie Lazurowe Wybrzeże. Co poleca tamtejsza kuchnia? Przede wszystkim zupę bouillabaisse opartą na owocach morza. Do tego ciasto socca - placek z mąki z ciecierzycy i dobrze nam znaną - choć może nie zdajemy sobie z tego sprawy - sałatka nicejska. Warto spróbować... Smacznego!
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 04.08.2020

28 lipca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do kuchni słonecznej Italii, polecając pizzę i spaghetti w wersji light, do wykonania także w polskiej wersji: Pizza Napoletana - czyli pizza neapolitańska oraz Aglio e olio - czyli lekki makaron bez mięsa za to z czosnkiem i oliwą lub Spaghetti don cukino - lekki makaron z cukinią. Smacznego!
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 28.07.2020

21 lipca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają tym razem do kuchni Chorwacji. Co polecają? Cevapcici - kotlety mielone w formie pałeczek. Oczywiście z chlebem pita i jogurtem. Oprócz tego koniecznie posmakować trzeba štrukli.
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 21.07.2020
1234567