Czwartek, 02 kwietnia 2020 r.   Imieniny: Władysława, Franciszka, Teodozji
Polskie Radio PiK » PiKtogramy

Kuchnia PiK-a - czyli Pieprz i Kartofle

...poleca Radosław Kożuszek :)
...poleca Radosław Kożuszek :)
Kuchnia PiK-a egzotycznie i bardzo regionalnie, ale nie tylko. W każdy wtorek Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

Kilka najbliższych tygodni w Kuchni PiK-a gościmy ponownie Radosława Kożuszka, który wielokrotnie już dzielił się swoimi kuchennymi doświadczeniami. Opowiadał o świątecznych potrawach oraz egzotycznych smakach przywiezionych z licznych podróży. Tym razem rozmawiać będziemy o kujawsko-pomorskiej tradycji kulinarnej naszego regionu. Zaczynamy od Kujaw gdzie królują żurek, czarnina, kaczka, śliwka i chleb z gzikiem.

W każdy wtorek ok. godz. 11.20 zaprasza Iwona Muszytowska-Rzeszotek.

31 marca 2020

Ostatnia w marcu... ale czy ostatnia wędrówka kulinarnym szlakiem kuchni lubuskiej? Tym razem z zestawu jej rarytasów Radosław Kożuszek poleca „farszówki” czyli pierogi z soczewicą. Do tego pierogi z fasolą, które można pomylić z bułkami. Kto spróbuje przenieść te dania na kujawsko-pomorskie stoły?
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 31.03.2020

24 marca 2020

Kolejny odcinek kulinarnej wędrówki szlakiem rarytasów kuchni lubuskiej. Tym razem Radosław Kożuszek rekomenduje soczysty schab słubicki i podawaną na słodko kaczkę lubuską faszerowaną tym razem o gołąbkach. Czy komuś już w brzuchu burczy...? ;)
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 24.03.2020

17 marca 2020

Podążając szlakiem rarytasów kuchni lubuskiej, tym razem o gołąbkach. Okazuje się, że jak w każdym regionie, również w Lubuskiem gołąbki podawane są na wiele smakowitych sposobów, choćby w winie :) O tym wszystkim opowiada Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 17.03.2020

10 marca 2020

Pizza z groszkiem zalana ketchupem i bułka z pieczarkami to prawdziwe hity kulinarne w Gorzowie Wielkopolskim. Ta druga ma już tutaj ponad 70-letnią tradycję. O rarytasach kuchni regionu lubuskiego mówi Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 10.03.2020

3 marca 2020

Polskie Radio PiK - Kuchnia PiK-a z 3.03.2020

25 lutego 2020

Pajdy chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, sałatka ogórkowa, Federweisser - czyli napój z winogron z dodatkiem drożdży, zupa „nie becz”, gołąbki zawijane w liście winogron i... szarlotka... O kuchni regionu lubuskiego mówi Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 25.02.2020

18 lutego 2020

Rosół na bazie zupy rybnej, potrawy z dyni, młode kartofle w mundurkach z gzikiem i ziołami... O kuchni regionu lubuskiego mówi Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 18.02.2020

4 lutego 2020

Wędrując szlakiem dolnośląskiej kuchni dziś w ofercie karpie z Milicza oraz czarne gołąbki krużewnickie, które w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek poleca Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 04.02.2020

28 stycznia 2020

O kuchni wrocławskiej z akcentami kresowymi i kuchni sudeckiej zdominowanej przez kuchnię niemiecką... smaki tamtych stron w rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek zdradza Radosław Kożuszek.
Polskie Radio PiK - Kuchnia z 28.01.2020
1234567