Comber jagnięcy jak w wykwintnej restauracji! Gospodynie z Nowego Dworu najlepsze
Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Dworze wygrało pierwszą w tym roku kulinarną „Bitwę Regionów”.
Konkurs, w którym uczestniczyło 16 kół z powiatów bydgoskiego, nakielskiego oraz żnińskiego odbył się w Minikowie, przy okazji Targów „Lato na wsi”. Zwycięskim daniem okazał się comber jagnięcy.
- Samo danie główne było zapieczone, duszone, do tego były podane warzywa. Sos był z musztardy francuskiej, dodałyśmy trochę miodu – opowiadały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowym Dworze. - Dużo serca w to włożyłyśmy, więc jesteśmy szczęśliwe. Przyjechałyśmy się pokazać, zrobić coś przyjemnego, a tu taka nagroda! Pierwsze miejsce! - dodały szczęśliwe.
Przewodniczący komisji konkursowej rozpływał się w zachwytach. - Jedzenie „z babci, prababci” jest fantastyczne. Połączenia smakowe wyjątkowe – mówił szef kuchni Tomasz Welter. - Comber jagnięcy podaje się jedynie w wykwintnych restauracjach, a tu mieliśmy okazję posmakować taką potrawę na konkursie - przyrządzoną fantastycznie. Comberki były mięciutkie, kruche, do tego fantastyczny sos. To się obroniło samo.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Kruszyna za kaczkę pieczoną na dziko z kluseczkami i kapustą cukrową, a trzecie - KGW Mąkowarsko za flaki z gęsich żołądków. „Bitwa Regionów” organizowana jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Kolejny konkurs 1. etapu odbędzie się 25 maja w Bielicach. Najlepsze koła z poszczególnych konkursów 1. etapu zmierzą się w finale wojewódzkim. Tylko jeden zespół będzie reprezentować region w finale ogólnopolskim.