Jak jeść z miłością do siebie? Poradnik inny niż wszystkie Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr

2025-05-11, 19:31  Magdalena Gill
Ta książka „powstała po to, aby pomóc nam, kobietom w różnym wieku i w różnych życiowych sytuacjach, odzyskać zdrową relację z własnym ciałem i jedzeniem.”/fot. Magdalena Gill

Ta książka „powstała po to, aby pomóc nam, kobietom w różnym wieku i w różnych życiowych sytuacjach, odzyskać zdrową relację z własnym ciałem i jedzeniem.”/fot. Magdalena Gill

„Poradnik Pozytywnego Jedzenia. Jak karmić się z miłością?” Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to niezwykła książka, która powstała – wydaje się - z ogromnej miłości do ludzi. Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka - z delikatnością i zrozumieniem - wychodzi naprzeciw wszystkim, dla których jedzenie wiąże się z lękiem, niepokojem, czy obsesją.

Jak czytamy na okładce – ta książka „powstała po to, aby pomóc nam, kobietom w różnym wieku i w różnych życiowych sytuacjach, odzyskać zdrową relację z własnym ciałem i jedzeniem.” Autorka pisze o sztuce pozytywnego jedzenia - bez głodzenia się i przekarmiania - na podstawie własnych doświadczeń zawodowych z gabinetu, podrzuca także mnóstwo prywatnych rozwiązań, które stosuje na co dzień, żywiąc się sama i przygotowując posiłki dla rodziny.

Odczarowuje temat jedzenia
A zaczyna od tego, że bardzo nie chciała pisać takiej książki, bo poradników dotyczących diet, jedzenia, odchudzania jest już na rynku całe mnóstwo. Namówił ją wydawca, który – jak szybko zauważa także czytelnik tej książki – zwracał uwagę na to, że Katarzyna Błażejewska-Stuhr „odczarowuje temat jedzenia” i „zdejmuje presję, która zwykle towarzyszy tematom dietetycznym”.

Bo niestety żyjemy w kulturze zawstydzania, która usiłuje nam wmówić, jakie kanony piękna są w porządku, a jeśli nie jesteśmy szczupli, wysportowani, nie mamy długich włosów i pięknych, śnieżnobiałych uśmiechów, to wmawia się nam, że na pewno coś z nami nie tak. „Czy wiesz, kto wiedzie prym w polskich social mediach?” - pyta Katarzyna Błażejewska-Stuhr. „Kobiety, których zawodem jest trenowanie i uprawianie sportu. Podczas, gdy Ty siedzisz przy biurku, prowadzisz lekcje w szkole, gotujesz obiady dla rodziny lub stoisz za ladą, one biegają, rozciągają się i podnoszą ciężary. I mimo, że te kobiety żyją zupełnie inaczej niż Ty, współczesna kultura każe Ci się do nich porównywać”.

Z tego i wielu innych powodów wielu z nas ma niezdrowe relacje z jedzeniem. Efektem może być szkodliwa manipulacja w tej kwestii, czyli jedzenie, które traktujemy jako nagrodę; jedzenie na pocieszenie, żeby się lepiej poczuć; jedzenie w poczuciu winy, bo przecież nie można niczego zmarnować; albo jedzenie jako kara, z czym często mają do czynienia dzieci.

Głód fizyczny czy emocjonalny?
W poradniku jest ciekawa tabelka, w której opisane zostały różnice między głodem fizycznym a emocjonalnym. Ten pierwszy narasta z czasem i zwiększa się stopniowo, drugi – dopada nas nagle, i odczuwamy go bardzo intensywnie. Pierwszy pojawia się w ciągu kilku godzin po posiłku, drugi niezależnie od posiłków. Pierwszy objawia się osłabieniem, zmęczeniem, sennością, burczeniem w brzuchu, a wszystko to mija, gdy się najemy, drugiemu towarzyszą rozdrażenienie, złość i smutek, i trudno go zaspokoić, choć zjemy bardzo dużo. - Jeżeli po posiłku miewamy wyrzuty sumienia, jedzenie budzi w nas frustrację, kierujemy się właśnie nie głodem fizycznym, tylko emocjonalnym to warto zawrócić z tej drogi – zachęca Katarzyna Błażejewska-Stuhr i podaje wiele ważnych wskazówek, które mają w tym pomóc.

Autorka książki jest współtwórczynią Fundacji Kobiety Bez Diety, więc w książce nie mogło zabraknąć rozdziału, w którym udowadnia, jak szkodliwe i zupełnie niedziałające na dłuższą metę są wszelkie diety, którymi katują się kobiety. Jak tłumaczy dietetyczka, „niektóre diety wręcz niszczą nasze zdrowie przez zwiększenie ilości składników, które nasz organizm musi wydalić – np. nadmiar białka może przyczynić się do wystąpienia problemów z nerkami, dieta bezglutenowa zmienia naszą mikrobiotę jelitową, a diety bez kwasów omega3 – jak post doktor Dąbrowskiej - mogą spowodować wystąpienie depresji”.

Jedzenie intuicyjne
Zamiast diet, Katarzyna Błażejewska-Stuhr zaleca więc jedzenie intuicyjne, przeciwieństwo diet odchudzających. „Jedząc intuicyjnie, dajesz swojemu ciału to, o co cię prosi. Jeśli domaga się pralinki, wcinasz ją bez wyrzutów sumienia (...), ale nie jest to dietetyczna wolnoamerykanka. (…) Jemy w odpowiedzi na głód, co znaczy, że musimy nauczyć się wsłuchiwać w swoje ciało i odczytywać jego sygnały. To jednocześnie oznacza, że nie sięgamy po pokarm, gdy jest nam smutno i źle, albo się nudzimy, nie regulujemy jedzeniem napięcia i nie celebrujemy nim wyjątkowych chwil czy sukcesów”.

Autorka książki w bardzo przystępny sposób porusza jeszcze wiele innych ciekawych tematów. Pisze o głodówkach i detoksach, modnych ostatnio suplementach, nawodnieniu, ale także podkreśla, jak ważne jest nie tylko dobre odżywianie, ale holistyczne dbanie o siebie, czyli ruch, odpowiednio długi sen, relaks i odpoczynek, a wreszcie relacje społeczne, które – jak wynika z badań – zmniejszają ryzyko demencji, poprawiają pamięć i wpływają korzystnie na intelekt. Z własnego doświadczenia autorka poleca morsowanie, czyli regularne zanurzanie się zwłaszcza jesienią i zimą w zimnej wodzie oraz hortiterapię, czyli ogrodolecznictwo. „Jest wiele badań, które potwierdzają pozytywny wpływ ogrodnictwa na nasze zdrowie. Podczas prac poprawiamy sobie nastrój i odporność – za sprawą obecnych w ziemi bakterii, które podczas prac wdychamy przez nos. Praca w ogrodzie to także wspaniała okazja do aktywności na powietrzu, przyczyniająca się do poprawy wydolności fizycznej. Jest to niemalże forma medytacji, rozwoju osobistego czy łagodzenia stresu”.

„Poradnik Pozytywnego Jedzenia” Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to książka, po którą naprawdę warto sięgnąć i pisze to ktoś, kto specjalnie za poradnikami nie przepada. Tę książkę jednak, gdy tylko wzięłam do ręki, natychmiast pochłonęłam i to w bardzo krótkim czasie. Nie tylko przeczytałam ją z ogromnym zaciekawieniem, ale wiele wskazówek zanotowałam i z pewnością szybko się z nią nie rozstanę.

Recenzja ukazała się w audycji „Dwie strony sztuki" - magazyn o książkach i filmach w każdy czwartek po godz. 20.05 w Polskim Radiu PiK - TUTAJ AUDYCJE DO POSŁUCHANIA.

Kultura

Toruń stolicą poezji - startuje Majowy Buum Poetycki. Zaśpiewa Bovska

Toruń stolicą poezji - startuje Majowy Buum Poetycki. Zaśpiewa Bovska

2025-05-12, 13:00
Drony zastąpiły Świętego Mikołaja Słuchowisko PR Łódź na Konkursie Grand PiK 2025

Drony zastąpiły Świętego Mikołaja! Słuchowisko PR Łódź na Konkursie Grand PiK 2025

2025-05-11, 21:00
Malarstwo z kolekcji Filharmonii Pomorskiej skatalogowane Promocja niezwykłego albumu

Malarstwo z kolekcji Filharmonii Pomorskiej skatalogowane! Promocja niezwykłego albumu

2025-05-11, 16:47
Zmieni się budynek główny, dom ogrodnika i szklarnia. Trwa remont pałacu w Nawrze [zdjęcia]

Zmieni się budynek główny, dom ogrodnika i szklarnia. Trwa remont pałacu w Nawrze [zdjęcia]

2025-05-11, 13:18
Wyruszyła śladami Else, by przywołać pamięć o niezwykłej kobiecie. Konkurs Grand PiK 2025

Wyruszyła śladami Else, by przywołać pamięć o niezwykłej kobiecie. Konkurs Grand PiK 2025

2025-05-10, 15:00
Spory kawałek historii przypadkiem zostawiony w książkach. Wyjątkowa wystawa w Drzycimiu

Spory kawałek historii przypadkiem zostawiony w książkach. Wyjątkowa wystawa w Drzycimiu

2025-05-10, 13:30
Maskotki, buty, czapki. Pamiątki po Macu Millerze na wystawie w toruńskim CSW

Maskotki, buty, czapki. Pamiątki po Macu Millerze na wystawie w toruńskim CSW

2025-05-10, 09:27
Najnowsze i najlepsze filmy dokumentalne do obejrzenia w Bydgoszczy. Zaczyna się Aneks MDAG

Najnowsze i najlepsze filmy dokumentalne do obejrzenia w Bydgoszczy. Zaczyna się Aneks MDAG

2025-05-09, 16:09
Opera Śląska wystawiła ją jako pierwsza w Polsce. Luiza Miller. Intryga i miłość na BFO

Opera Śląska wystawiła ją jako pierwsza w Polsce. „Luiza Miller. Intryga i miłość” na BFO

2025-05-09, 16:00
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę