O zdrowej żywności w Finlandii. Kujawsko-Pomorskie partnerem międzynarodowego projektu
Przedsiębiorcy, naukowcy, samorządowcy - również przedstawiciele Pomorza i Kujaw - spotkają się w Finlandii, by dyskutować o przyszłości żywności. Spotkanie zrzeszające branżę spożywczą odbędzie się w ramach dużego wydarzenia „Dni Żywności". Do Finlandii jedzie także reporterka Polskiego Radia PiK.
W dniach 17-18 września w fińskim mieście Seinäjoki odbędzie się spotkanie partnerów międzynarodowego programu FISSH - „Wsparcie zrównoważonego rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw z branży spożywczej". O szczegółach mówi Małgorzata Kruk-Szarszewska z Urzędu Marszałkowskiego, koordynatorka projektu FISSH.
- Oprócz partnera z Polski, w programie udział biorą regiony z Finlandii, Grecji, Portugalii, Belgii. Główny cel spotkania to wymiana doświadczeń, aby w przyszłości skuteczniej wspierać firmy spożywcze w ich rozwoju, by działały nowocześnie, ekologicznie, a jednocześnie były bardziej konkurencyjne. Nowe kryteria wyboru projektów będą kładły większy nacisk na innowacyjne przetwórstwo, na ekologiczną produkcję, wspieranie lokalnych producentów i krótki łańcuch dostaw - opowiada.
Relacje z wydarzenia będzie można usłyszeć na naszej antenie.
Więcej w relacji Moniki Kaczyńskiej.