Nad Siennem uniosły się piękne zapachy! Tak wyglądały 10. urodziny Makowiska [zdjęcia, wideo]
Makowisko świętowało 10-lecie istnienia. W zielnym ogrodzie w Siennie można było nauczyć się m.in. robienia kadzideł z ziół. Pomocą służyła Katarzyna Rymarz, gospodyni.
– Kadzidło najczęściej wykonujemy z ziół, które są aromatyczne: przeróżne bylice, czy piołun, czy bylica pospolita. Dzięki tym roślinom odstręczaliśmy od siebie zło, ale tak naprawdę bylice oczyszczają nam powietrze. Splatamy to w grubszą pałkę ziołową, związujemy sznurkiem konopnym albo lnianym, a potem zawieszamy. Po tygodniu to jest suche i można używać już jako kadzidło. Podpalamy, okadzamy chwilę. To kadzidło należy wygasić, bo ono wystarczy na wiele razy, nawet do 10 – opowiadała Rymarz.
Oprócz warsztatów, na chętnych czekały również stoiska z własnoręcznymi wyrobami. – Może ta pogoda akurat nie zachęca do kupna czapek, bo mamy chyba 30 stopni. Tak, to są ręcznie robione.
– Przede wszystkim przyciągają mnie znajomi. Będziemy też prowadzić warsztaty z przygotowywania okrasy – wskazała jedna ze współorganizatorek.
– Zarabiam ciasto na słynne kociewskie ruchanki z fjutem. Mąka, jajka, drożdże i mleko, odrobina cukru, żeby zrobić rozczyn i to jest właściwie cała tajemnica. Oprócz tego mnóstwo uśmiechu – pochwaliła się przepisem jedna z gospodyń.
– Jesteśmy tutaj pierwszy raz, ale znamy gospodarzy od długiego czasu z Bydgoskiego Frymarku i postanowiliśmy ich odwiedzić z okazji urodzin – podkreślili uczestnicy spotkania.
Podczas jubileuszu w Siennie przy Makowej 11 zaplanowano też spacer botaniczny. Na chętnych czekały również naczynia i lokalne wyroby.
Podczas obchodów 10. urodzin Makowiska w powietrzu unosił się zapach ziół. Można było też coś „wrzucić na ząb” i kupić ręcznie wykonane produkty/wideo: Monika Siwak