29 października 2023

2023-10-29
Pączki ziemniaczano-dyniowe. Fot. gov.plW ostatnią niedzielę października, w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy MANUFAKTURĘ BRZAD, czyli gospodarstwo sadownicze, które prowadzą Ilona i Jan Sikora z Morzewca. Ten duet już jakiś czas temu zaskoczył wszystkich swoim unikatowym produktem o nazwie „Brzad”. To z nazwy brzmiący dość typowo susz owocowy, jednak po spróbowaniu ta nazwa nabiera nowego znaczenia.

Zwyczaj suszenia owoców na Pomorzu i Kujawach sięga lat 60-tych ubiegłego wieku. Susz owocowy, dawniej w gwarze kujawskiej zwany „brzadem”, produkowany był głównie z jabłek, gruszek oraz śliwek. „Owoce pochodzą z naszego sadu, który jest położony we wsi Morzewiec w gminie Koronowo, a założony został w 1983 roku” - opowiada w materiale pan Jan Sikora.

Suszenie to najstarsza i najprostsza metoda utrwalania żywności. Świeże owoce zawierają około 80-95% wody. Suszenie polega na ich odwodnieniu. Dzięki odparowaniu około 60-70% wody, ususzone produkty uzyskują trwałość i zostaje zahamowany w nich rozwój drobnoustrojów.

Z ususzonych owoców sporządzano głównie, zupy z dodatkiem klusek, wigilijny kompot czy nadzienie do pączków. Oprócz wyżej wskazanych możliwości wykorzystywania, susz owocowy „brzad” w postaci słodkich i chrupiących plasterków idealnie nadaje się jako „chipsy do pochrupania”.

Na „Listę Tradycyjnych Potraw Pomorza i Kujaw” susz owocowy „Brzad” wpisany został 12 lipca 2019 roku w kategorii „Warzywa i owoce w woj. kujawsko-pomorskim”. W rozmowie z Iwoną Muszytowską-Rzeszotek, o tradycjach i sposobie przyrządzania suszu owocowego mówi pan Jan Sikora z „Manufaktury Brzad” w Morzewcu. (źródło: gov.pl)Susz owocowy z „Manufaktury Brzad” w Morzewcu. Fot. facebook.com/EkoPaka
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 29 października 2023

Zobacz także

12 marca 2023

12 marca 2023

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę