Grudzień należy do karpia.
Jaka jest historia jego pojawienia się w Polsce a także czy jest to tradycjny potrawa świąteczna. Wyjaśnia Radosław Kożuszek.
Makowiec zawijany/ Strucla makowa polska Ciasto: 600 g mąki 150 g cukru pudru 150 g masła 2 całe jaja 1/2 szklanki mleka 60 g drożdży 1/5 łyżeczki soli… Czytaj dalej »
Mak- magiczne, wigilijne ziarna W tradycji całej Słowiańszczyzny mak od zarania dziejów uważany był za roślinę magiczną, łączącą świat żywych z… Czytaj dalej »
Koktajle to typowy napój letni. Mamy dla Was jednak idealną propozycję na jesienno-zimowe wieczory , zdrowe, pożywne, rozgrzewające i rozluźniające (to… Czytaj dalej »
Nie musimy liczyć kalorii i rezygnować jesienią i zimą ze słodyczy. Propozycje Radosława Kożuszka są dieteczne i zdrowe, a dzieci mogą się nimi objadać… Czytaj dalej »
Ciąg dalszy przepisów z podróży. Prowansalska zupa z ciecierzycy Składniki: 300 g moczonej przez noc ciecierzycy mała cebula kilka ząbków czosnku pęczek… Czytaj dalej »
Ciecierzyca - pochodzi z zachodniej Azji i bardzo popularna jest w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Przygotujemy z niej hummus, jest też genialnym… Czytaj dalej »
Było spaghetti czas aby przygotować domowy makaron..... Czytaj dalej »
Spaghetti można zrobić nawet wtedy gdy nasza lodówka świeci pustkami. Danie proste i niewymagające zbyt długiego pobytu w kuchni. Nie znudzi się, bo ilość… Czytaj dalej »
Do pyrek dodajemy sos czosnkowy i nie oderwiemy się od talerza. Polecam także dla dzieci. Zdrowsze niż frytki. Czytaj dalej »
Jesień - tania papryka i pomidory, aż prosi się aby przygotować leczo węgierskie. Mamy i taką propozycje, danie na kilka dni. Czytaj dalej »