13 listopada 2022

2022-11-13
Rzemieślnicze sery tworzone z pasją i smakiem. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Rzemieślnicze sery tworzone z pasją i smakiem. Fot. lokalna-zywnosc.pl

Szlakiem smaków regionu odwiedzamy Serowarnię Jasiurkowscy na Pałukach. Rodzinna firma głównie zajmująca się hodowlą krów, produkuje z pozyskanego mleka sery, masło, kefiry naturalne, jogurty. Firma jest laureatem nagród kulinarnych, w tym nagroda Burmistrza Żnina, którą otrzymała w konkursie na „Najlepszy Pałucki Produkt roku 2019 IV Biesiady Pałuckiej”. W gospodarstwie Państwa Jasiurkowskich wszystkie krowy mają swoje imiona, nadawane w zależności od bieżących wydarzeń w rodzinie, w regionie lub po prostu zgodnie z kalendarzem. W swoim stadzie mają m.in. Studentkę, Ewuchę, Łąkę, Gadzinę, Halinkę, Helmuta, Bibę czy Piratkę. Najstarsza, będąca od urodzenia w ich gospodarstwie krowa o imieniu Żyrafa, ma 20 lat i dostąpiła krowiej emerytury. Państwo Jasiurkowscy to młodzi ludzie, którzy z pasją eksperymentują, jako serowarzy, czego najlepszym przykładem jest np. jogurt z syropem lawendowym, czy tzw. pesto pałuckie, czyli ser ze szpinakiem.

„Mam na imię Jakub, jestem lokalnym serowarem z Pałuk. Z rodzicami i żoną prowadzę rodzinne gospodarstwo rolne. Nasza oferta produktów jest bardzo bogata i ciągle się powiększa. Serowarstwo to moja pasja, staram się ciągle udoskonalać swoje produkty i uczyć wciąż nowych rzeczy” - mówi właściciel Serowarni Jasiurkowscy.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 13 listopada 2022

Zobacz także

27 listopada 2022

27 listopada 2022

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę