Żywność i zdrowe żywienie. „Środa z Profilaktyką” w bydgoskim NFZ [wideo]

2023-03-29, 14:17  Polska Agencja Prasowa
Bezpieczna żywność była tematem środowego dyżuru NFZ/Fot. (jw)

Bezpieczna żywność była tematem środowego dyżuru NFZ/Fot. (jw)

Bezpieczna żywność była tematem środowego dyżuru NFZ/Fot. (jw)

Bezpieczna żywność była tematem środowego dyżuru NFZ/Fot. (jw)

Bezpieczna żywność była tematem środowego dyżuru NFZ/Fot. (jw)

Bezpieczna żywność była tematem środowego dyżuru NFZ/Fot. (jw)

Świadomy konsument, czyli kupowanie żywności, przechowywanie jej, przygotowywanie posiłków i zdrowe żywienie były tematem kolejnej „Środy z Profilaktyką”, odbywającej się w ramach akcji edukacyjnej Narodowego Funduszu Zdrowia.

„Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała. Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw” – wskazuje NFZ. Zaleca, by czytać etykiety produktów spożywczych. Podaje, że 73 procent konsumentów deklaruje, że tak robi. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.

NFZ przypomina też, że termin „najlepiej spożyć przed…” dotyczy jakości żywności. – Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin – radzi NFZ. Z kolei termin „Należy spożyć do…” dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić zdrowiu.

NFZ zaleca też, by zrezygnować z produktów, które mają długą listę składników. – Im krótszy skład – tym lepszy – wskazuje. – Zapoznaj się z tabelą wartości odżywczej. Unikaj produktów, w których cukier jest na początku składu (im składnik wyżej na liście, tym jest go więcej). Unikaj cukru również pod innymi nazwami: sacharoza, fruktoza, glukoza, galaktoza, maltoza, syrop glukozowy, miód, karmel. Wybieraj produkty, w których cukier jest zastąpiony stewią, ksylitolem, erytrolem. Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak dania w proszku lub w słoikach – radzi.

Zaleca też by zachować czujność, jeżeli żywność w swoim składzie zawiera: barwniki, konserwanty, antybiotyki oraz wzmacniacze smaku. Przypomina, że szkodliwe dodatki do żywności, które mogą mieć charakter rakotwórczy to: E123 (amarant), E151 (czerń brylantowa), E210–E213 (kwas benzoesowy i jego sole sodowe, potasowe i wapniowe), E249–E252 (azotyny), E951 (aspartam), E954 (sacharyna i jej sole sodowe, potasowe i wapniowe). Z kolei bezpieczne naturalne dodatki do żywności, roślinne, występujące w przyrodzie to: E100 (kurkumina), E101 (ryboflawina, witamina B2), E140 (chlorofile), E160 (karoteny), E300 (kwas askorbinowy) – witamina C, E306 (tokoferole, witamina E), E322 (lecytyna).

Czym jest bezpieczna żywnośc - wyjaśnia Anna Chrzanowska z bydgoskiego SANEPIDU/wideo: jw

Rodzina

Na afiszu: spektakle, koncerty i najlepsze filmy dokumentalne [przewodnik na weekend]

Na afiszu: spektakle, koncerty i najlepsze filmy dokumentalne [przewodnik na weekend]

2025-05-09, 13:02
Tak wygląda codziennie życie rodzina zastępczych. Niezwykła ekspozycja w Bydgoszczy

Tak wygląda codziennie życie rodzina zastępczych. Niezwykła ekspozycja w Bydgoszczy

2025-05-07, 19:26
Jak pokojowo rozwiązywać konflikty Uczniowie z Inowrocławia będą uczyć się mediacji

Jak pokojowo rozwiązywać konflikty? Uczniowie z Inowrocławia będą uczyć się mediacji

2025-05-06, 15:22
Bajkowe postacie przeszły przez Świecie. Zaczął się Literacki odlot [harmonogram]

Bajkowe postacie przeszły przez Świecie. Zaczął się „Literacki odlot” [harmonogram]

2025-05-06, 14:48
Myjąc dłonie, zapobiegamy chorobom Toruński szpital z akcją na Dzień Promocji Higieny Rąk

Myjąc dłonie, zapobiegamy chorobom! Toruński szpital z akcją na Dzień Promocji Higieny Rąk

2025-05-05, 19:27
Patrzyli w ekran, ale od drugiej strony. Warsztaty w Młynach Rothera

Patrzyli w ekran, ale od drugiej strony. Warsztaty w Młynach Rothera

2025-05-05, 06:50
Tak było na pikniku sportowym w Toruniu [zdjęcia]

Tak było na pikniku sportowym w Toruniu [zdjęcia]

2025-05-04, 17:30
Gzuby na tropie sekretów Bydgoszczy. Było ciekawie i zabawnie

Gzuby na tropie sekretów Bydgoszczy. Było ciekawie i zabawnie

2025-05-04, 16:01
Tak smakuje Wielka Majówka na bydgoskiej Wyspie Młyńskiej Uczta trwa trzy dni [zdjęcia]

Tak smakuje Wielka Majówka na bydgoskiej Wyspie Młyńskiej! Uczta trwa trzy dni [zdjęcia]

2025-05-02, 18:36
Od pokazów koni po wystawę maszyn rolniczych. Piknik w Grudziądzu [zdjęcia]

Od pokazów koni po wystawę maszyn rolniczych. Piknik w Grudziądzu [zdjęcia]

2025-05-01, 13:30
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę