30 października 2022

2022-10-29
Oleje z Wielkiego Rychnowa cieszą równie wielkim powodzeniem, gdziekolwiek są wystawione. Fot. facebook.com/olejerychnowo

Oleje z Wielkiego Rychnowa cieszą równie wielkim powodzeniem, gdziekolwiek są wystawione. Fot. facebook.com/olejerychnowo

Oleje z Wielkiego Rychnowa cieszą równie wielkim powodzeniem, gdziekolwiek są wystawione. Fot. facebook.com/olejerychnowo

Oleje z Wielkiego Rychnowa cieszą równie wielkim powodzeniem, gdziekolwiek są wystawione. Fot. facebook.com/olejerychnowo

Opuszczamy październikowy szlak smaków regionu, a naszym ostatnim w tym miesiącu przystankiem są Oleje Wielkie Rychnowo - Gospodarstwo Rolne w gminie Kowalewo Pomorskie, do którego zaprasza nas Michał Musiał. W rodzinnym gospodarstwie rolnym położonym 20 km od Torunia i specjalizującym się w tłoczeniu oleju na zimno z własnych upraw, proces produkcji nadzorowany jest od momentu zasiewu poprzez uprawę, zbiór, magazynowanie nasion, tłoczenie i butelkowanie. Obecnie w gospodarstwie uprawianych jest 7 roślin oleistych: gorczyca, len, czarnuszka, rzepak, mak, konopie oraz lnicznik siewny. Oleje tłoczone są na świeżo małymi partiami pod zamówienia klientów. W Wielkim Rychnowie w okresie międzywojennym funkcjonowała olejarnia, zwana olewnią. Dziś w rodzinnym gospodarstwie Państwa Musiał znajduje się olejarnia opierająca się na tłoczeniu oleju z własnych upraw, objętych częściowo rolnictwem ekologicznym, gdzie nie stosuje się środków chemicznych dosuszających uprawy. Oleje z lnu, rzepaku, maku, czarnuszki, gorczycy, konopi oraz lniczniku siewnego znajdują zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce, posiadają walory smakowe, odżywcze i zdrowotne.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 30 października 2022

Zobacz także

16 października 2022

16 października 2022

2 października 2022

2 października 2022

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę