5 marca 2019

2019-03-04
Ostatnia afera z mięsem z chorych krów nadszarpnęła zaufanie klientów do polskiej produkcji, nie tylko wśród importerów, ale i wśród krajowych konsumentów. Jak zawsze w takiej sytuacji odżywają mity i stereotypy dotyczące tego, w jaki sposób "produkowana" jest żywność, trafiająca na nasze stoły. Powracają konsumenckie obawy przed hormonami i antybiotykami w mięsie, przed modyfikowanymi produktami zbożowymi czy strączkowymi. Okazuje się, że hormony przy produkcji mięsa drobiowego są w Polsce zakazane od 20 lat, a wprowadzenie antybiotyków wymaga zgody weterynaryjnej i stosownej karencji tak, by mięso trafiające do handlu już ich nie zawierało. Okazuje się, że drób z tzw. chowu ekologicznego wcale nie musi być zdrowszy od tego z ferm hodowlanych, bowiem kontakt z czynnikami zewnętrznymi niesie za sobą innego rodzaju zagrożenia. Kto w Polsce dba o jakość żywności? W jaki sposób są kontrolowani producenci dostarczający żywność do polskich "sieciówek"? Czy kupowanie drobiu na targowisku to rzeczywista gwarancja jakości i przede wszystkim bezpieczeństwa? Audycja Wojciecha Sobocińskiego.
Polskie Radio PiK - Pytać każdy może z 5.03.2019

Zobacz także

10 stycznia 2024

10 stycznia 2024

4 stycznia 2023

3 stycznia 2024

2 stycznia 2024

28 grudnia 2023

27 grudnia 2023

20 grudnia 2023

Idziemy śladem spraw, które niesie życie

Fot. freeimages.pl/Andrzej Pobiedziński

Fot. freeimages.pl/Andrzej Pobiedziński

wtorek - czwartek, godz.12:15

Zadzwoń do nas!
tel. 52 345 50 60 / 52 345 50 90
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę