10 kwietnia 2019

2019-04-09
Jedna na pięć osób na świecie umiera przez złą dietę. Około 22 proc. wszystkich zgonów miało związek z nieodpowiednim żywieniem. Wyniki międzynarodowych badań potwierdzają, że to, co jemy na co dzień, może być dla nas nawet bardziej szkodliwe niż… palenie papierosów!

Opublikowany przez prestiżowy "The Lancet" raport przedstawia szczegółową analizę dotyczącą tego, jak bardzo codzienna dieta skraca życie mieszkańców różnych krajów świata. Najzdrowiej na świecie odżywiają się mieszkańcy Izraela, potem Francuzi, Hiszpanie, Japończycy, czy mieszkańcy Andory, Szwajcarzy, oraz Włoch.

Pod względem relacji pomiędzy dietą a przyczyną zgonu, na 195 klasyfikowanych narodów plasujemy się dopiero na 83. miejscu. Gorzej od nas wypadają za to: Czesi, Węgrzy i Rosjanie. Natomiast sporo wyprzedzają nas Amerykanie znani z uwielbienia fast foodów, którzy zajmują 43. miejsce w tej klasyfikacji.

Jemy za dużo tłuszczów trans, przesadzamy z ilością mięsa i soli. W naszym jadłospisie nie ma też wystarczającej dawki świeżych owoców. Wypijamy za to aż 10 razy więcej słodzonych napojów niż wskazują dopuszczalne normy.
  • Jak powinien wyglądać nasz jadłospis?
  • Czego powinniśmy się wystrzegać?
  • Jakie choroby nam grożą jeśli nie zmienimy diety?
Na powyższe i na inne pytania odpowiadali lekarze i dietetycy - goście w audycji Magdy Jasińskiej.
Polskie Radio PiK - Pytać każdy może z 10.04.2019

Zobacz także

25 kwietnia 2024

24 kwietnia 2024

23 kwietnia 2024

17 kwietnia 2024

11 kwietnia 2024

11 kwietnia 2024

10 kwietnia 2024

10 kwietnia 2024

9 kwietnia 2024

9 kwietnia 2024

21 marca 2024

21 marca 2024

20 marca 2024

20 marca 2024

19 marca 2024

19 marca 2024

Idziemy śladem spraw, które niesie życie

Fot. freeimages.pl/Andrzej Pobiedziński

Fot. freeimages.pl/Andrzej Pobiedziński

wtorek - czwartek, godz.12:15

Zadzwoń do nas!
tel. 52 345 50 60 / 52 345 50 90
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę