Grzybowniczki
![Foto: www.minrol.gov.pl](http://www.minrol.gov.pl/var/ezflow_site/storage/images/jakosc-zywnosci/produkty-regionalne-i-tradycyjne/lista-produktow-tradycyjnych/woj.-kujawsko-pomorskie/grzybowniczki/191624-1-pol-PL/Grzybowniczki_width230.jpg)
Pod tą nazwą kryje się znana na Kujawach potrawa, popularna w całej Polsce. Twaróg biały roztarty ze śmietaną z dodatkami przypraw, zwłaszcza cebuli… Czytaj dalej »
Gatunki chleba tradycyjnego z gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" Świecie, Piekarni w Grucznie, na zakwasie naturalnym wpisane na listę produktów tradycyjnych… Czytaj dalej »
Masło kujawskie z Ciechocińskiej Doliny Nadwiślańskiej o niepowtarzalnym smaku. Przygotowywane od wielu pokoleń. Użyte do jego wytwarzania mleko pochodzi… Czytaj dalej »
Nazywana także rosopitką lub zupą śledziową. To tradycyjne danie, które gościło głównie na wiejskich stołach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie… Czytaj dalej »
Tradycyjnie produkowany z mleka koziego w gospodarstwach kujawskich. Lekko słony o zwartej kremowej konsystencji z dodatkiem przypraw np. kminku, pieprzu, majeranku… Czytaj dalej »
Placki na sodzie nazywane są również racuchami, sodziakami, spuchlunami, w niektórych regionach Kujaw byncami. Zaliczane były do tzw. jadła codziennego… Czytaj dalej »
Wędzona pierś gęsi. Półgęsek był w kuchni staropolskiej bardzo popularną przekąską. Najbardziej znane były półgęski litewskie, wspominane między… Czytaj dalej »
Połówki owoców zanurzone w gęstym syropie z dodatkiem goździków korzennych. Gruszki szaruszki w syropie przygotowywane jesienią i stanowią dodatek do różnego… Czytaj dalej »
Do Polski nalewki trafiły za sprawą Henryka Walezego i zwane były kordiałami. W dawnej Polsce prawie każda rodzina szlachecka miała własną nalewkę wytwarzaną… Czytaj dalej »
Syrop z mniszka lekarskiego - zioła od wieków cenionego z uwagi na jego właściwości moczopędne, oczyszczające, przeciwzapalne i dezynfekujące. Jednym z… Czytaj dalej »