Niedziela, 03 lipca 2022 r.   Imieniny: Jacka, Anatola, Tomasza
Polskie Radio PiK » Biznes
Meble
2022-04-14, 16:38 Maciej Wilkowski/Redakcja

Bydgoscy restauratorzy odnieśli sukces na targach Expo w Dubaju!

Tomasz Szopiński - prezes firmy GRO NO oraz menager polskiej restauracji na Expo Jakub Borucki./fot. Maciej Wilkowski
Tomasz Szopiński - prezes firmy GRO NO oraz menager polskiej restauracji na Expo Jakub Borucki./fot. Maciej Wilkowski
Placki ziemniaczane, chłodnik, pierogi i lody - to kulinarne przeboje restauracji w Polskim Pawilonie na Expo w Dubaju. Przez pół roku prowadzili ją bydgoszczanie - właściciele takich lokali jak La Rosa, Karafka czy Port 13.
- Było to dla nas duże wyzwanie, któremu sprostaliśmy - mówili na briefingu medialnym menager polskiej restauracji na Expo Jakub Borucki i Tomasz Szopiński - prezes firmy GRO NO.

- To duży sukces z naszej strony, myślę że także dla Bydgoszczy i dla Polski, bo byliśmy, nieskromnie mówiąc, wybijającą się restauracją na na tle wszystkich lokali na terenie Expo. Było ponad 190 pawilonów, a restauracji jeszcze więcej - co najmniej kilkaset różnych punktów gastronomicznych. Obsłużyliśmy kilkaset tysięcy gości, co byłoby w warunkach normalnych praktycznie niemożliwe do osiągnięcia. Byliśmy też polem wystawowym dla polskich produktów. Staraliśmy się tę polskość pokazać. W restauracji serwowaliśmy wiele polskich produktów: pierogi, sok tłoczony z polskich jabłek, który był takim małym hitem naszej restauracji. Świat zmienia troszeczkę wymagania, co do gastronomii. Już mogę z mocną pewnością powiedzieć, że świat już nie chcę tego typu dań: nie chce kropeczek, czy żeli na talerzu, tylko oczekuje bardzo prostego, wyrazistego jedzenia, więc przestawiliśmy się na styl bardziej bufetowy - mówi Tomasz Szopiński.

- Serwowaliśmy dania tradycyjne, oczywiście dostosowując się do klientów - i to jest też bardzo ważne - że mieliśmy wszystko halal. Największą popularnością cieszyły się placki ziemniaczane z gulaszem wołowym, zupy - na pewno chłodnik z jajkiem, z burakiem, z maślanką, ze śmietaną, pierogi, przede wszystkim z kapustą i z grzybami - wymienia Jakub Borucki.

Bydgoszczanie mają w planach prowadzenie kilku punktów gastronomicznych w Dubaju. Nie wykluczają też starań o to, by prowadzić polską restaurację na kolejnym Expo, które w 2025 roku odbędzie się w Osace.
Materiał Macieja Wilkowskiego (Popołudnie z nami)

Biznes

2022-07-01, godz. 15:15 Jak pozyskiwać leady ze strony firmowej? [reklama] Prowadzisz firmę i chcesz zdobyć klientów dzięki swojej stronie www? Przedstawimy Ci kilka najważniejszych zasad pozycjonowania stron, które sprawią, że… » więcej 2022-07-01, godz. 10:34 Jak ograniczyć koszty telekomunikacji w firmie? [reklama] Na telekomunikacji w firmie w 2022 roku można zaoszczędzić, szczególnie w niewielkich firmach. Kluczem do sukcesu jest zbudowanie infrastruktury telekomunikacyjnej… » więcej 2022-07-01, godz. 07:18 Butik markowym lokalem włocławskiego Śródmieścia Włocławski ratusz rozstrzygnął konkurs „Markowy lokal Śródmieścia”. To plebiscyt, w którym mieszkańcy wybierają najlepszy - ich zdaniem - obiekt… » więcej 2022-06-30, godz. 00:01 Osiem fatalnych błędów podczas procesu rekrutacji [reklama] Błędy podczas procesu rekrutacji zdarzają się nawet profesjonalistom. Wiedza na temat tego, jak ich uniknąć, pozwoli zapobiec zaprzepaszczeniu szansy na… » więcej 2022-06-28, godz. 09:23 Projekt „Ekologiczna gmina” na trasie w regionie Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu oraz Polskie Radio PiK zapraszają na projekt, dzięki któremu możemy dowiedzieć się… » więcej 2022-06-28, godz. 08:54 Współwłasność domu a ubezpieczenie [reklama] Współwłasność nieruchomości to kwestia, która często jest błędnie interpretowana. Może to prowadzić do nieporozumień, a nawet poważnych problemów… » więcej 2022-06-27, godz. 15:28 Pozycjonowanie stron Bydgoszcz - wszystko, co musisz wiedzieć, jeśli chcesz wypromować swój biznes [reklama] Pozycjonowanie stron Bydgoszcz ‒ zadbaj o widoczność swojego biznesu i ciesz się z większych zysków. Miejsce w TOP10 bezpłatnych wyników Google sprawi… » więcej 2022-06-27, godz. 07:46 Oleje, sery, pierogi. Lokalna żywność bez chemii od rolników z regionu Jeszcze tylko do poniedziałku (27 czerwca) otwarte jest okienko zakupowe Lokalnej Żywności. To ostatnia szansa na zakup świeżych wyrobów prosto od rolników… » więcej 2022-06-26, godz. 10:00 Strajki i tysiące odwołanych lotów. Letnie podróże lotnicze w Europie zagrożone Po dwóch latach pandemii podróże lotnicze w 2022 roku miały wrócić do normy, jednak odwołania lotów, opóźnienia, wielogodzinne kolejki oraz strajki pracowników… » więcej 2022-06-24, godz. 15:01 PESA z Nagrodą Gospodarczą Polskiego Radia [wideo, zdjęcia] Lokomotywa wyprodukowana przez firmę PESA, firmy Arche, PZU i PGNiG otrzymały tegoroczne Nagrody Gospodarcze Polskiego Radia. » więcej
1234567