24 lipca 2022

2022-07-24
Pani Maria, przez wielu nazywana Jolą, prezentuje swoje przetwory z „Ogrodów Joli”. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P/lokalna-zywnosc.pl

Pani Maria, przez wielu nazywana Jolą, prezentuje swoje przetwory z „Ogrodów Joli”. Fot. Mikołaj Kuras UMWK-P/lokalna-zywnosc.pl

Ostatnim przystankiem na lipcowym szlaku smaków w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” są „Ogrody Joli” w miejscowości Mlewo w gminie Kowalewo Pomorskie, gdzie lekko na uboczu, wśród pól rzepaku stoi dom Pani Marii Wiśniewskiej-Staszak, znany w okolicy jako „Ogrody Joli”, bo tak właśnie zwraca się do właścicieli każdy, kto ja zna. Pani Jola od zawsze interesowała się ekologiczną uprawą owoców oraz warzyw. Jej dom otacza sad pełen jabłonek, grusz, mięty, krzaków borówki, truskawek, malin i aronii, a w przydomowym ogródku gęsto od grządek sałaty, cebuli, dyni, marchewki, ogórków. W niewielkim tunelu foliowym rosną krzaczki pomidorów. W zaciszu domowym, według autorskich przepisów, Pani Maria kreuje z tego specjały o niepowtarzalnych smakach i aromatach, zamykając je w słoiczkach, małych, średnich i dużych, na słodko i na wytrawnie.

Jedna z maksym życiowych właścicielki „Ogrodów Joli” brzmi: „Wiem, co jem!” Pani Maria to wulkan energii. Przez cały rok znajduje sobie coś do roboty, a Jej pomysły na przetwory rodzą się nawet we śnie, czego przykładem jest konfitura z buraczków, która po prostu się Jej przyśniła. Produkty z „Ogrodów Joli” to zestaw tradycyjnych przetworów i dań, ale urozmaiconych o oryginalny dobór przypraw.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 24 lipca 2022

10 lipca 2022

2022-07-10
Otoczeni „Pasieki przy Forcie” zapewnia urozmaicony pożytek pszczeli. Fot. facebook.com/przyforciepasieka

Otoczeni „Pasieki przy Forcie” zapewnia urozmaicony pożytek pszczeli. Fot. facebook.com/przyforciepasieka

W na lipcowym szlaku smaków w radiowym cyklu „Kuchnia Regionu” odwiedzamy gospodarstwo pasieczne. „Pasieka przy Forcie” mieści się w miejscowości Dorposz Szlachecki w gminie Kijewo Królewskie w powiecie chełmińskim, na terenie Fortu II Twierdzy Chełmno. Pasieka usytuowana jest nieopodal doliny rzeki Fryby, która malowniczo wije się na terenach mocno pofałdowanych przez lodowiec. W sąsiedztwie znajdują się pola uprawne, las oraz nieużytki rolne, które zapewniają pszczołom urozmaicony pożytek pszczeli.

„Pasieka przy Forcie” utworzona została w 2017 roku, w związku z przejęciem gospodarstwa pasiecznego od pszczelarza, który z powodu podeszłego wieku szukał następcy. Pasiekę od 2017 prowadzą Cezary i Lucyna Maćczakowie. Pan Cezary jest zawodowym strażakiem, ale produkcja spożywcza interesuje go od dawna i ma bardzo dużą wiedzę w tej dziedzinie. Obecnie w gospodarstwie pasiecznym pozyskuje miód wielokwiatowy oraz pyłek pszczeli.
Polskie Radio PiK - Kuchnia Regionu z 10 lipca 2022

Zobacz także

Częściej delektujemy się smakiem, niż zastanawiamy się jak i z czego powstał, czemu i komu zawdzięczamy obecność produktu na stołach mieszkańców regionu... W smacznej ofercie Kujaw i Pomorza na przestrzeni jego dziejów powstało mnóstwo przepisów składających się na specyficzny wizerunek „Kuchni Regionu”. Wiele z przepisów przekazywanych często przez mieszkańców tych ziem z pokolenia na pokolenie, znalazło się na „liście produktów regionalnych”.
Co drugą niedzielę miesiąca
w audycji „Rodzinny PiKnik”
ok. godz. 15:30
„Kuchnia Regionu”

zaprasza
Iwona Muszytowska-Rzeszotek


Gorąco polecamy!
Sklepik pełen smaków :)

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę