Sobota, 22 stycznia 2022 r.   Imieniny: Anastazego, Wincentego / Dzień Dziadka
Polskie Radio PiK » Dla rodziny
Rycerska
2019-11-08, 06:35 Redakcja

Z omastą z kurek i żurawiny. Przepisy na pierogi z gęsiną od naszych Słuchaczy

Dziś proponujemy przepisy naszych Słuchaczy na pierogi z gęsiną/fot. Pixabay
Dziś proponujemy przepisy naszych Słuchaczy na pierogi z gęsiną/fot. Pixabay
Jak zrobić pyszne pierogi z gęsiną? O przepisy poprosiliśmy naszych Słuchaczy. Oto trzy wybrane z wielu, które dostaliśmy w październikowych konkursach w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”.
W tym roku, tuż przed Narodowym Świętem Niepodległości, do rodzin w naszym regionie trafi 2019 gęsich tuszek, w ramach kolejnej edycji akcji Urzędu Marszałkowskiego - „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. 100 z nich można było wygrać w naszych konkursach, ogłoszonych w październiku. Obiecaliśmy wtedy, że najciekawsze przepisy opublikujemy na naszym portalu. Teraz spełniamy obietnicę. Dziś przepisy na pyszne pierogi z gęsiną.

Pierogi z gęsiną, grzybami i kapustą
Składniki na ciasto :1 kg mąki, szklanka gorącej wody, jajko, dwie łyżki oleju, łyżeczka soli.
Składniki na farsz: dwa gęsie uda, 2 szklanki wcześniej wysuszonych i ugotowanych leśnych grzybów, 80 dkg kapusty kiszonej.
Wykonanie: ugotowane uda oraz ugotowana kapustę i grzyby mielimy przez maszynkę. Na patelni na gęsim smalcu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i również mielimy. Dodajemy sól i pieprz, majeranek i tymianek oraz gałkę muszkatołową. Tworzymy masę, którą nadziewamy wcześniej wycięte z położonego, rozwałkowanego ciasta szklanką kółka. Lepimy pierogi. Można boki przyciskać widelcem, by się nie otworzyły. Gotujemy w osolonej wodzie po wpłynięciu jeszcze 1 minutę. Można podać z podsmażoną cebulką na gęsim smalcu. Smacznego!
Jerzy Krawiec

Pierogi z gęsiny z omastą z kurek i żurawiny
Składniki ciasto:
1 kg mąki,
szklanka wody,
jajko,
łyżka smalcu,
sól
Składniki farsz:
1 gęś,
gęsie podroby,
500 g mięsa z rosołu,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
przyprawy korzenne,
sól,
pieprz,
250ml czerwonego wina,
tymianek
Składniki omasta:
300 g kurek,
250 g żurawiny,
1 łyżka cukru,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
100 g masła,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Gęś natrzeć solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Piec ok. 2,5 h w temperaturze 160 stopni. Gdy gęś będzie miękka, wyjąć z pieca i ostudzić. Oddzielić mięso od kości. Na patelni rozgrzać tłuszcz, posiekać cebulę, czosnek i zeszklić. Dodać podroby i dusić około 15 min. Podlać czerwonym winem i ponownie dusić 30 min do odparowania wina. Zmielić na maszynce wystudzone mięso z rosołu, z gęsiny i podroby. Doprawić do smaku. Zagnieść ciasto, uformować kulki z farszu i zlepić klasyczne pierogi. Pierogi obgotować w wodzie z solą. Rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pierogi na złoty kolor. Pozostałą cebulę pokroić w piórka. Kurkę obgotować z cukrem tak, aby nie była gorzka i podsmażać 5 minut na maśle z cebulą i żurawiną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać z omastą.
Małgorzata Stach

Pierogi z gęsiną
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
1 szklanka wrzątku
1 jajko
Farsz:
resztki z pieczonej gęsi wraz ze skórą
masło
sól
pieprz
natka pietruszki
brandy, koniak lub wino
Farsz: mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub innego alkoholu. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.
Ciasto: wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka. Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.
Magdalena Wiśniewska

W sobotę (9 listopada) – nasi Słuchacze zaproponują najlepsze przyprawy do gęsiny, a w niedzielę (10 listopada) – dodatki

Dla rodziny

2022-01-21, godz. 07:45 Ludzkim głosem o zwierzętach: lemur Czesio na zabiegu u weterynarza [wideo] Tym razem w naszym cotygodniowym cyklu wideo „Ludzkim głosem o zwierzętach” wybieramy się wraz z lemurem Czesiem z myślęcińskiego zoo do gabinetu weterynarza. » więcej 2022-01-21, godz. 07:00 Babcie, babki i babunie 21 stycznia mają swoje święto i liczą na pamięć! [konkursowe laurki] Dzień Babci (21 stycznia) i Dzień Dziadka (22 stycznia) to piękna okazja do złożenia życzeń, do uściskania i wycałowania własnych lub zaprzyjaźnionych senioró ... » więcej 2022-01-18, godz. 14:00 Wielkie sprzątanie ptasich budek w Bydgoszczy. Czego tam nie ma! [zdjęcia] 600 ptasich mieszkań będzie wyczyszczonych w Bydgoszczy do końca lutego. Trzeba je przygotować do nowego sezonu lęgowego. Władze miasta zleciły też montaż now ... » więcej 2022-01-17, godz. 09:05 Przygarnia zwierzaki z trudną historią. I szuka im nowych domów Na 49 metrach mieszkają dwa psy, siedem kotów i przejściowo zwierzaki, dla których poszukiwane są domy. Ewa Nowak-Pecyna od lat prowadzi w swoim mieszkaniu ty ... » więcej 2022-01-16, godz. 17:50 Bieg i adopcja psów w jednym. „Zwierzaki ze schroniska są bardzo oddane” Mango i Leon to psy, które - podobnie jak wiele innych - czekają na adopcję w Mogilnie. W niedzielę zorganizowano dla nich Bieg zaginionym tropem. » więcej 2022-01-14, godz. 20:10 Za granicę na narty? Potrzebne są narty, ale bardziej wyniki testów, paszporty covidowe Przez szczyt zakażeń wywołanych wariantem Omikron koronawirusa ograniczenia dotyczące podróżowania oraz korzystania z wyciągów narciarskich zostały zaostrzone ... » więcej 2022-01-14, godz. 07:47 Ludzkim głosem o zwierzętach. Pedicure dla kóz? Tak! I to systematycznie! [zdjęcia, wideo] Zwierzaki też chodzą do kosmetyczki? Nie, to raczej specjalista pojawia się u nich. W naszym cyklu „Ludzkim głosem o zwierzętach” tym razem odwiedzamy kozy w ... » więcej 2022-01-13, godz. 14:40 Filmy, zoo, gry miejskie i sport. Jak spędzić ferie w regionie [przewodnik] 17 stycznia na Kujawach i Pomorzu zaczęły się ferie zimowe. Instytucje kultury i sportu czekają na dzieci. Do wyboru są m.in. warsztaty, zajęcia edukacyjno-pl ... » więcej 2022-01-13, godz. 09:10 Zaszczepione na COVID-19 mamy przekazują przeciwciała podczas karmienia - Maluchy karmione piersią przez matki zaszczepione przeciw COVID-19 potencjalnie nabywają biernej odporności przeciwko koronawirusowi - wynika z pracy, którą ... » więcej 2022-01-11, godz. 19:17 Lekarze PPOZ do rodziców: Warto przed feriami zaszczepić dzieci przeciw COVID! - Apelujemy do rodziców i opiekunów, którzy nadal wahają się z podjęciem decyzji. Zaszczepcie siebie i swoje dzieci. Nie pozwólcie, żeby wymarzone ferie otwor ... » więcej
1234567