Kluski z makiem
Do dnia dzisiejszego w Bronisławiu i okolicach potrawa ta przygotowywana jest w tradycyjny sposób. Dzięki kontynuowaniu tradycji kluski z makiem jeszcze przez wiele lat będą gościć na stołach mieszkańców Kujaw.
Gatunki chleba tradycyjnego z gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" Świecie, Piekarni w Grucznie, na zakwasie naturalnym wpisane na listę produktów tradycyjnych… Czytaj dalej »
Masło kujawskie z Ciechocińskiej Doliny Nadwiślańskiej o niepowtarzalnym smaku. Przygotowywane od wielu pokoleń. Użyte do jego wytwarzania mleko pochodzi… Czytaj dalej »
Nazywana także rosopitką lub zupą śledziową. To tradycyjne danie, które gościło głównie na wiejskich stołach. Nazwa potrawy pochodzi prawdopodobnie… Czytaj dalej »
Tradycyjnie produkowany z mleka koziego w gospodarstwach kujawskich. Lekko słony o zwartej kremowej konsystencji z dodatkiem przypraw np. kminku, pieprzu, majeranku… Czytaj dalej »
Placki na sodzie nazywane są również racuchami, sodziakami, spuchlunami, w niektórych regionach Kujaw byncami. Zaliczane były do tzw. jadła codziennego… Czytaj dalej »
Wędzona pierś gęsi. Półgęsek był w kuchni staropolskiej bardzo popularną przekąską. Najbardziej znane były półgęski litewskie, wspominane między… Czytaj dalej »
Połówki owoców zanurzone w gęstym syropie z dodatkiem goździków korzennych. Gruszki szaruszki w syropie przygotowywane jesienią i stanowią dodatek do różnego… Czytaj dalej »
Do Polski nalewki trafiły za sprawą Henryka Walezego i zwane były kordiałami. W dawnej Polsce prawie każda rodzina szlachecka miała własną nalewkę wytwarzaną… Czytaj dalej »
Syrop z mniszka lekarskiego - zioła od wieków cenionego z uwagi na jego właściwości moczopędne, oczyszczające, przeciwzapalne i dezynfekujące. Jednym z… Czytaj dalej »
Syrop z buraków cukrowych. Uprawa buraków cukrowych na cele przemysłowe rozpowszechniła się na Pomorzu w 3. dekadzie XIX w. Z uwagi na cenę, cukier był… Czytaj dalej »