Poniedziałek, 09 grudnia 2019 r.   Imieniny: Wiesława Leokadii Joanny
Polskie Radio PiK » Biznes
2014-07-01, 20:04 Polska Agencja Prasowa

KE: wędliny tradycyjne będą mogły być wędzone jak dotychczas

Producenci wędlin wpisanych na listę wyrobów tradycyjnych, którzy sprzedają je w kraju, nie będą musieli po 1 września dostosowywać się do nowych przepisów UE ws. wędzenia - poinformowała PAP we wtorek Komisja Europejska. W ten sposób poparła polski wniosek.
Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w Brukseli (złożony z ekspertów z krajów UE) przyjął we wtorek projekt Komisji Europejskiej, opracowany na wniosek m.in. Polski, który zezwala na wytwarzanie tradycyjnie wędzonych wędlin i wędzonek przeznaczonych na rynek krajowy, jeśli znajdują się one na liście produktów tradycyjnych - poinformował PAP rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent.

"Oznacza to, że producenci wędlin, którzy uzyskali wpis swojego produktu na listę wyrobów tradycyjnych i którzy sprzedają je na rynku krajowym, nie będą musieli dostosowywać się do nowych unijnych przepisów dotyczących wędzenia, które wejdą w życie na początku września" - powiedział Vincent. Wędzone specjały z listy będą musiały jednak spełnić dotychczasowe przepisy dotyczące zawartości benzopirenu.

1 września zaczną obowiązywać bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczące m.in. zawartości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) w wędzonych wędlinach i rybach. Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu (jeden ze związków WWA) w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, od września będą to 2 mikrogramy. Obecny dopuszczalny poziom sumy innych związków WWA (benzopirenu, benzantracenu, benzofluorantenu i chryzenu) wynosi 30 mikrogramów w 1 kg wędlin, a od 1 września będzie to 12 mikrogramów.

Zdaniem Komisji wędzenie stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów, bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze.

Wytwórcy wędlin twierdzili, że w wypadku tradycyjnego i długotrwałego wędzenia mięsa w dymie osiągnięcie wymaganego przez te przepisy poziomu jest niemożliwe. Przestrzegali, że unijne regulacje mogą doprowadzić do zniknięcia z rynku wielu małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury.

Odpowiadając na te obawy Komisja Europejska, na wniosek m.in. Polski (z maja tego roku), opracowała projekt przyjęto we wtorek.

O głosowaniu poinformował były europoseł komisji PE ds. środowiska i zdrowia Bogusław Sonik. Zaznaczył, że w styczniu pytał KE o możliwość wyłączenia lub specjalnego traktowania produktów tradycyjnych i regionalnych w związku z wejściem w życie nowych norm.

Polscy producenci tradycyjnie wytwarzanych wędlin i wędzonek masowo zabiegają o wpisanie swoich specjałów na Listę Produktów Tradycyjnych, co ma to związek ze zmianą unijnych przepisów dotyczących zawartości rakotwórczych benzopirenów w wędzonej żywności.

Wzmożony napływ wniosków o wpis produktów wędzonych na Listę Produktów Tradycyjnych odnotowały w ostatnim czasie m.in. podkarpacki i małopolski urząd marszałkowski. W tych dwóch województwach wyrabia się najwięcej w całej Polsce tradycyjnych wędlin i wędzonek.

Od początku roku do podkarpackiego urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie wpłynęło 16 wniosków o wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych wędzonych specjałów. "To dużo, bo w całym ubiegłym roku do urzędu wpłynęło i zarejestrowanych zostało 8 produktów wędliniarskich, a w 2012 były tylko trzy" - informuje rzecznik prasowy rzeszowskiego urzędu marszałkowskiego Tomasz Leyko. W sumie z Podkarpacia na liście jest blisko 30 produktów wędzonych.

W małopolskim urzędzie o wpis na tę listę zabiegają producenci 19 wędzonych specjałów. Z tej liczby sześć jest już rozpatrywanych - poinformowało biuro prasowe UM w Krakowie. Na LPT obecnie znajduje się siedem produktów wędzonych z Małopolski.

Listę Produktów Tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za pośrednictwem urzędów marszałkowskich, które przyjmują i oceniają wnioski o rejestrację produktu. Następnie wnioski te opiniuje - wybrana przez urząd - izba gospodarcza zrzeszająca podmioty wytwarzające produkty tradycyjne. Potem wnioski przesyłane są do ministerstwa rolnictwa, gdzie zapada ostateczna decyzja o wpisaniu produktu na listę.

Od momentu wpłynięcia wniosku do urzędu do wpisu na ministerialną listę procedura trwa od 5 miesięcy do roku. Jednym z celów powstania LPT jest promocja i rozpowszechnianie informacji o produktach wytwarzanych tradycyjnymi, historycznie ugruntowanymi metodami.

Resort rolnictwa, aby pomóc producentom wędlin, przygotował cykl szkoleń dot. wędzenia, trwających od czerwca do września 2014 r. Program zakłada przeszkolenie 800 osób w ramach 20 jednodniowych szkoleń teoretycznych oraz 150 osób w ramach czterech dwudniowych szkoleń z częścią warsztatową.

W Polsce w przypadku wędzenia przy wykorzystaniu przemysłowych metod poziomy WWA w np. wędlinach czy rybach są z założenia zachowane.

W maju tego roku minister Marek Sawicki mówił, że badania, jakie są prowadzone przez inspekcję weterynaryjną, ale także niezależnie przez samorządy wskazują, że poziom przekroczeń benzopirenu i substancji smolistych w wędlinach produkowanych w Polsce jest naprawdę marginalny.

Jak podkreślił, większość naszych zakładów po niewielkiej przebudowie swoich instalacji wędzalniczych będzie mogła spokojnie spełniać nowe, podwyższone normy.

Z Brukseli Marzena Kozłowska (PAP)

Biznes

2019-12-04, godz. 20:22 Inwestowanie bez tajemnic. Nowa Szkoła Giełdowa na toruńskim UMK Na wydziale nauk ekonomicznych UMK zainaugurowano w środę działalność tzw. Szkoły Giełdowej. Skorzystać mogą nie tylko studenci. » więcej 2019-12-02, godz. 13:58 Trotyl produkowany w Bydgoszczy rozminuje dno Morza Bałtyckiego Blisko 100 zdalnie odpalanych ładunków wybuchowych, przeznaczonych do niszczenia min morskich, trafiło na wyposażenie polskiej Marynarki Wojennej. Wypełnione ... » więcej 2019-11-29, godz. 11:05 Bankowcy jak piloci wojskowi. Chodzi o temperament. Tak wynika z badań Bydgoscy naukowcy zbadali poziom stresu u bankowców. To część większego projektu. Neuropsychologowie badali już w przeszłości inne grupy zawodowe. Wzięli pod ... » więcej 2019-11-22, godz. 18:09 Włocławek czeka na miliardowy budżet, ale na razie spodziewa się 756 mln Ponad 809 mln zł wydatków, z czego 133 miliony na inwestycje - tak wygląda projekt budżetu Włocławka na przyszły rok. » więcej 2019-11-22, godz. 15:15 Branża IT stanie się „piękniejsza”? Konferencja „Kobiety IT” Do tego, by więcej pań decydowało się na karierę w branży nowoczesnych technologii zachęcali w Bydgoszczy organizatorzy konferencji „Kobiety IT”. » więcej 2019-11-21, godz. 19:00 Oferty pracy i porady ekspertów, czyli Targi Offerty 2019 Setki możliwości na zdobycie lub zmianę pracy czekało w Hali Łuczniczka w Bydgoszczy, gdzie zorganizowane zostały Targi Pracy Offerty. Można było osobiście po ... » więcej 2019-11-20, godz. 17:58 Statuetki, dyplomy i gratulacje. Nagrody dla pracodawców, dbających o bezpieczeństwo Gala, podczas której podsumowano konkursy i programy prewencyjne Okręgowego Inspektoratu Pracy, odbyła się w Urzędzie Wojewódzkim w Bydgoszczy. » więcej 2019-11-20, godz. 14:35 Ogranicza jedynie kapitał i wyobraźnia. O nowoczesnych trendach w budownictwie Nowościom w budownictwie poświęcona była konferencja w Zespole Szkół Budowlanych w Bydgoszczy. Prelegentami byli przedstawiciele firm budowlanych, a słuchacza ... » więcej 2019-11-17, godz. 08:15 Targi Mieszkaniowe w Bydgoszczy. Edycja jesienna Jak, gdzie i za co kupić nowe mieszkanie oraz je wyposażyć? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć na 22. edycji Targów Mieszkaniowych Jesień 2019 w Hali Łucz ... » więcej 2019-11-16, godz. 20:30 Pikieta byłych pracowników hostelu. Pracodawca twierdzi, że nie mają racji Byli pracownicy jednego z bydgoskich hosteli domagają się zaległych wypłat. Pikietowali budynek przy ul. Lelewela. Twierdzą, że zostali oszukani. Tymczasem pe ... » więcej
1234567