Czwartek, 20 września 2018 r.   Imieniny: Filipiny, Eustachego, Euzebii
Polskie Radio PiK » Styl życia
2018-03-14, 15:36 Bogumiła Wresiło/Redakcja

Zdrowa dieta: dlaczego warto jeść kasze i kiełki? [RADIOWY KLUB RODZICA]

- Kasze to bogactwo wielu witamin, szczególnie z grupy B - mówi Anna Czyż/fot. Materiały prywatne
- Kasze to bogactwo wielu witamin, szczególnie z grupy B - mówi Anna Czyż/fot. Materiały prywatne
- Kasze i kiełki to źródło wielu witamin i minerałów, które wspomagają naszą odporność, poprawiają przemiany metaboliczne czy pracę mózgu. Warto jadać je jak najczęściej – radzi bydgoska dietetyczka Anna Czyż w rozmowie z Bogumiłą Wresiło.
Bogumiła Wresiło: Co jest wyjątkowego w kaszach i kiełkach?
Anna Czyż: Warto o nich pamiętać w diecie, zwłaszcza teraz – w okresie przesileń. To czas, gdy organizm jest bardziej osłabiony i potrzebuje więcej minerałów, zwłaszcza w skoncentrowanej postaci, którą dają nam kiełki. Wybór jest duży – np. lucerna, rzeżucha, kiełki słonecznika, buraka, rzodkiewki.

Wszystkie są dostępne w polskich sklepach. Możemy też pokusić się o własne doniczki z kiełkami.
- Polecam to bardzo. Wystarczy kupić kiełkownicę i wybrać nasiona do wykiełkowania. Trzeba je wcześniej przemoczyć, wypłukać, rozłożyć na kiełkownicy, przelewać dwa, trzy razy w ciągu dnia i czekać aż wyrosną.

Po co nam te kiełki?
- Są bogactwem wielu witamin, też substancji bioaktywnych, które będą wspomagały naszą odporność, pracę układu oddechowego, poprawiały różne funkcje metaboliczne. W lucernie na przykład mamy jod, który będzie sprzyjał funkcjonowaniu tarczycy. Rzodkiewka dostarczy nam składników, które poprawią funkcje oddechowe. Kiełki buraka poprawią nasz profil morfologiczny i będą zapobiegać anemii. To wszystko będzie działało wzmacniająco, będzie dodawało energii, ale tylko jeśli będziemy jedli kiełki codziennie. Możemy dodawać je do sałatek, kanapek, posypywać różne potrawy itd.

Dzieciom można je podawać?
- Nie ma większych przeciwskazań – można włączyć w drugim, trzecim roku życia. Ważny jest jednak stan przewodu pokarmowego - u dzieci może być jeszcze nie do końca rozwinięty. Z kolei u dorosłych - jeśli występuje stan zapalny, kiełki mogą nasilać te objawy, więc wtedy zalecam ostrożność.

Kiełkami możemy również posypać kaszę, którą też warto włączyć do diety. Dlaczego?
- W porównaniu do wszystkich innych produktów zbożowych, kasze to bogactwo wielu witamin, szczególnie z grupy B, wspomagających układ odpornościowy, przemiany metaboliczne, pracę mózgu czy układu kostnego. Kasza jaglana na przykład jest polecana dzieciom z alergiami – dostarcza krzemu i jest mało alergizująca. Krzem wspomaga funkcje skóry, co jest przydatne na przykład przy atopowym zapaleniu skóry.

Która kasza jest najlepsza, jeśli chodzi o właściwości?
- Chyba jednak gryczana – ma najwięcej witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego. Z kaszy można przygotować wiele potraw jednogarnkowych na ciepło – np. kaszotto.

Co to takiego?

- Podobnie jak risotto jest przygotowywane razem z warzywami, rozmaitymi przyprawami i dzięki temu nabiera bardzo oryginalnego smaku.
Posłuchaj całej rozmowy Bogumiły Wresiło z Anną Czyż

Styl życia

2018-09-19, godz. 19:58 CBOS: 14 proc. Polaków korzysta, bądź korzystało ze wsparcia pomocy społecznej 14 proc. badanych korzysta lub korzystało ze wsparcia ośrodków pomocy społecznej, a 17 proc. twierdzi, że z takiej pomocy korzystał ktoś z ich rodziny - wynik ... » więcej 2018-09-15, godz. 11:23 Szczepmy się przeciw grypie! „Szczepienia powinny być obowiązkowe” Profesor Lidia Brydak, kierownik Krajowego Ośrodka do spraw Grypy, zaapelowała aby szczepić się przeciwko grypie. » więcej 2018-09-14, godz. 12:13 Prawie 70 tys. stulatków żyje w Japonii. Większość to kobiety W Japonii żyje obecnie rekordowo dużo stulatków - prawie 70 tysięcy. 88,1 proc. z nich to kobiety - poinformowało w piątek japońskie ministerstwo zdrowia. Od ... » więcej 2018-09-12, godz. 17:31 Eksperci: mukowiscydoza przestaje być wyłącznie chorobą dzieci Mukowiscydoza przestaje być wyłącznie chorobą dzieci i nastolatków, cierpiący na nią ludzie coraz częściej dożywają wieku dorosłego - przekonywali w środę eks ... » więcej 2018-09-10, godz. 08:38 Badanie: prawie 40 proc. Polaków nieaktywnych fizycznie Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery, czy jazda na rowerze do pracy - wynika z ... » więcej 2018-08-31, godz. 13:55 Komisja Europejska potwierdziła, że zarekomenduje likwidację zmiany czasu . Wcześniej zapowiedział to przewodniczący Jean-Claude Juncker w wywiadzie dla niemieckiej telewizji ZDF. Dodał, że czas letni powinien obowiązywać przez cały ... » więcej 2018-08-30, godz. 13:44 Szczepionki przeciwko grypie są już w aptekach Chociaż szczyt sezonu zachorowań na grypę przypada między styczniem a marcem, eksperci radzą, aby już teraz pomyśleć o szczepieniu, które jest najlepszą formą ... » więcej 2018-08-28, godz. 20:56 Wyjątkowo udane wakacje. Hotelarze liczą zyski To był bardzo dobry sezon dla właścicieli obiektów noclegowych w Polsce - portal Nocleg.pl podsumowuje mijające wakacje. Dopisała pogoda, a Polacy chętnie pła ... » więcej 2018-08-11, godz. 12:00 Burmistrz włoskiej Selli grozi wyłączaniem internetu, aby przywrócić życie w miasteczku Burmistrz miasteczka Sellia na południu Włoch zagroził wyłączaniem dostępnego tam dla wszystkich internetu, jeśli dalej będzie używany ponad miarę. Wyjaśnił, ... » więcej 2018-08-08, godz. 15:45 Menu na upały dla zwierząt w zoo: mrożone ryby i lody Lody owocowe, mrożone ryby, zimne kąpiele, ochłoda w klimatyzowanym pomieszczeniu - wszystko to pomaga zwierzętom w zoo przetrwać wysokie temperatury. Upał do ... » więcej
12345