Ryszard Kamiński [wideo]

2021-09-13
Ryszard Kamiński. Fot. gov.pl

Ryszard Kamiński. Fot. gov.pl

PR PiK - Rozmowa Dnia - Ryszard Kamiński

Gościem Rozmowy dnia był Ryszard Kamiński - podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rozmawialiśmy m.in. o tym czy ekologiczna żywność to klucz do konkurencyjności polskiego rolnictwa, o wyzwaniach, które stoją przed rolnikami w kontekście Zielonego Ładu, a także o walce z ASF.

Agnieszka Marszał: Był Pan gościem kilka dni temu na Forum Ekonomicznym w Karpaczu, gdzie wiele uwagi poświęcono tematom związanym z rolnictwem. Wziął Pan udział udział w panelu dyskusyjnym dotyczącym ekologicznej żywności. To jest Pana zdaniem największe wyzwanie, które stoi przed polskim rolnictwem?

Ryszard Kamiński: Nie powiedziałbym, że to największe wyzwanie, ale na pewno jeden z kluczowych wątków, którymi będziemy zajmowali się w najbliższym czasie. Żywność ekologiczna to żywność certyfikowana -gospodarstwa, które mają taki certyfikat, produkują zgodnie ze ścisłymi reżimami, są poddane kontroli jednostek certyfikujących itd. Wielu z konsumentów - mówiąc o żywności ekologicznej - ma na myśli żywność wysokiej jakości, tradycyjną itd. Dla rolników dużym wyzwaniem jest wszystko, co niesie europejski Zielony Ład. O tym rozmawiamy, również na forum Unii Europejskiej. Dla rolników to jest raczej wyzwanie, niż podjęcie rolnictwa ekologicznego jako takiego.

Bardzo chcielibyśmy, żeby więcej rolników zdecydowało się na produkcję certyfikowaną, chociaż najważniejszym priorytetem dzisiaj jest postawienie na żywność wysokiej jakości, szeroko rozumianą.


Wymagania postawione w Europejskim Zielonym Ładzie są dość mocno wyśrubowane - tak się wydaje z dzisiejszej perspektywy. Aktualnie mamy 3 proc. gospodarstw produkujących żywność w sposób ekologiczny. W ciągu najbliższych 9 lat to ma wzrosnąć do 25 proc. - takie przynajmniej są zapisy Zielonego Ładu. Jesteśmy w stanie to zrobić?

- Mówimy tutaj - żeby być precyzyjnym – o obszarze użytków rolnych, które są objęte produkcją ekologiczną i o gospodarstwach – to są dwa aspekty. I w jednym, i w drugim, rzeczywiście w porównaniu z innymi państwami, w porównaniu z celami – na ten moment nie wyglądamy bardzo dobrze. Natomiast jestem przekonany, że krok po kroku jesteśmy w stanie produkować w wysokich standardach ekologicznych, bo takie jest oczekiwanie konsumentów. Rynek oczekuje produktów wysokiej jakości, świadomość konsumentów rośnie, stąd rolnicy będą za nimi podążali. Tak się dzieje na świecie czy w Europie, że za potrzebami konsumentów podążają rolnicy, podążają producenci, czyli dostarczają to, na co jest zapotrzebowanie, więc potrzebujemy całego systemu wsparcia. Podjęcia decyzji, że produkujemy w reżimach ekologicznych, że konkretne gospodarstwo staje się ekologiczne - to jest decyzja życiowa dla rodziny rolnika.


Ta ekologiczna produkcja wyklucza masową?

- W danym gospodarstwie nie wyklucza. Trudno wyobrazić sobie, żeby rolnik na dłuższą metę prowadził gospodarstwo konwencjonalne tylko w części, natomiast w części ekologiczne, choć znam też takich, którzy przynajmniej na początek tak próbują do tego podchodzić. (...)


Zobacz także

Agnieszka Łoboda

Agnieszka Łoboda

Marek Wojtkowski

Marek Wojtkowski

Krzysztof Kukucki

Krzysztof Kukucki

Ewa Koman

Ewa Koman

Anna Jackowska

Anna Jackowska

Łukasz Schreiber

Łukasz Schreiber

Jan Krzysztof Ardanowski

Jan Krzysztof Ardanowski

Arkadiusz Fajok

Arkadiusz Fajok

Jan Szopiński

Jan Szopiński

Adrian Mól

Adrian Mól

O ważnych sprawach z ważnymi gośćmi...

„Rozmowa Dnia” – od poniedziałku do piątku
po wiadomościach o godzinie 8:30.
Prowadzą: Agnieszka Marszał i Maciej Wilkowski.

Na Wasze pytania i uwagi czekamy
pod adresem mailowym:
rozmowadnia@radiopik.pl


26 15922126961070
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę