"Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" [zakończone]

2021-11-18
"Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu"
Wernisaż: 16 grudnia o godzinie 18.00
Kurator: Anna Kornelia Jędrzejewska
Aranżacja plastyczna: Ewa Widacka-Matoszko
Miejsce ekspozycji: Spichrze nad Brdą

Wystawa "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" prezentuje zagadnienia związane z bogatą kulturą kulinarną w Bydgoszczy. Jest próbą podjęcia refleksji nad dziejami kulinariów w naszym mieście oraz nad lokalnym dziedzictwem materialnych i niematerialnym z nimi związanym.

Na ekspozycji zobaczymy między innymi przechowywane w zbiorach muzealnych naczynia
a także narzędzia służące do przygotowania, podawania oraz przechowywania jedzenia.
Nie zabraknie fotografii popularnych bydgoskich restauracji, kawiarni czy cukierni. Pokazane zostaną jadłospisy przechowywane w zbiorach muzealnych i prywatnych. Wspomniana zostanie działalność znanych, a często już nieistniejących bydgoskich fabryk, wytwórni i zakładów spożywczych. Ekspozycję uzupełnią historyczne reklamy i ogłoszenia prasowe. Wspomnimy także o sztuce bydgoskiego artysty Bronisława Zygfryda Nowickiego (1907-1981), który m.in. projektował reklamy oraz opakowania wyrobów spożywczych, np. firmy Pilińskiego, wody Ostromecko czy "Jutrzenki" - słynnej bydgoskiej fabryki cukierniczej.
Ważnym elementem prezentacji będą receptury i przepisy łączone z historią miasta i jego mieszkańców. Kulinarnych tropów poszukamy między innymi w słownikach Bartłomieja z Bydgoszczy czy w gwarze bydgoskiej.

Wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim zastanowimy się, czy najstarsze przepisy na potrawy związane z naszym miastem mogą sięgać XVII wieku? Wyeksponowane zostaną zeszyty z recepturami oraz książki kucharskie, gromadzone międzypokoleniowo w bydgoskich domach. Pokazane zostaną produkty i wyroby określane jako „bydgoskie". W świąteczny klimat wprowadzą nas aranżacje stołów wigilijnych: kujawskiego i mieszczańskiego z okresu międzywojennego, a także kuchni z czasów PRL, przywołującej wspomnienie o przygotowaniach do jednych z najważniejszych świąt w roku. Kuchnia i historia wyżywienia są częścią kultury i tożsamości lokalnej. Jest to okazja do spojrzenia na dzieje Bydgoszczy i jej mieszkańców z innej perspektywy.

„Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu" to projekt mający hybrydowy charakter. W jego skład wchodzą nie tylko działania związane z ekspozycją, ale także te wykraczające poza muzeum i angażujące i sieciujące działania wielu grup społecznych, instytucji, firm restauracji, kawiarni, czy szkół.

Ekspozycji będzie towarzyszyć wydawnictwo "Przepis na Bydgoszcz. Kulinarne tradycje miasta i regionu", w którym przedstawiony zostanie zbiór przepisów kulinarnych związanych z naszym miastem, a także współczesne propozycje lokalnych szefów kuchni, cukierników i pedagogów. Tekst uzupełnią eseje dotyczące historii wyżywienia w Bydgoszczy i okolicach.

Od kilku miesięcy w ramach cyklu "MOB kulinarnie" na fanpejdżach społecznościowych MOB prezentujemy przepisy kulinarne ukazujące się w bydgoskiej prasie w okresie międzywojennym. Działanie to będzie trwało do końca lutego 2022.

Ważną częścią projektu jest konkurs plastyczno-kulinarny "Wymarzone Muzeum. Przyprawione tradycjami", do udziału w którym zapraszamy rodziny z dziećmi w wieku szkolnym. Na zgłoszenia prac konkursowych czekamy do 30 listopada.

W trakcie trwania wystawy zachęcamy do odwiedzenia bydgoskich restauracji oraz cukierni i kawiarni, w których możliwa będzie degustacja dań i wyrobów inspirowanych dawnymi przepisami związanymi z Bydgoszczą. Włączamy się tym samym w powstający miejski szlak kulinarny inicjowany przez biuro turystyki Visite.pl.

Organizujemy także akcję „Podziel się przepisem!” – zachęcamy do odszukania swoich rodzinnych przepiśników: zeszytów, zbiorów z przepisami na różne dania – przesłania ich zdjęć na adres etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl lub przyniesienia do muzeum, celem wykonania dokumentacji oraz pokazania ich w naszych mediach społecznościowych.

Włączcie się do pracy nad wystawą. Chcemy zaprezentować ciekawe wątki związane z osobistą, kulinarna historią mieszkańców naszego miasta i regionu.

Zobacz także

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę