Sobota, 15 maja 2021 r.   Imieniny: Zofii, Nadziei, Izydora / W rozgłośni bydgoskiej powołano Redakcję Telewizyjną (1973)
Polskie Radio PiK » Dla rodziny
Ogłoszenie własne nadawcy
2021-02-11, 15:10 PAP/Redakcja

Pąki, pączki, pączusie! Tłusty czwartek musi być słodki! [wideo, sonda, galeria]

„Drożdżowa Pychotka" upiekła nagrody w naszym konkursie na Tłusty Czwartek./fot. nadesłane
„Drożdżowa Pychotka" upiekła nagrody w naszym konkursie na Tłusty Czwartek./fot. nadesłane
„Drożdżowa Pychotka" upiekła nagrody w naszym konkursie na Tłusty Czwartek./fot. nadesłane
„Drożdżowa Pychotka" upiekła nagrody w naszym konkursie na Tłusty Czwartek./fot. nadesłane
Pączki na finał karnawału to setki kilogramów mąki, cukru i masła, do tego drożdże i tysiące jaj. - Do końca dnia usmażymy ok. 5 tys. pączków - mówi Marcin Pieniak, właściciel jednej z bydgoskich cukierni w centrum miasta. Zapewnia, że będzie smażyć tak długo, na ile mu siły pozwolą...
- Pączusie są nadziewane naszą marmoladą, są lukrowane, obsypywane skórką pomarańczową. Wszystko trafia na ladę, do klientów. Staramy się, żeby wypieki były jak najświeższe. Nie smażymy kilka dni naprzód, robimy to kilka godzin przed sprzedażą - mówi Marcin Pieniak.

- Najpopularniejszym nadzieniem jest marmolada, jest też adwokat, czekolada. Już z samego rana są klienci, którzy o pączki pytają i czekają. Dopóki starczy nam sił, będziemy smażyć. Pączka trzeba posmakować, bo jak mówi przysłowie: „Kto nie zje pączka w czwartek, nie będzie miał szczęścia w całym roku"

Jaki skład ma „prawdziwy” pączek? Jakie inne zwyczaje towarzyszyły dawniej świętowaniu końcówki karnawału? Odpowiadają o tym naukowcy z Archiwum PAN w Warszawie i Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Dr Izabela Gass z Archiwum PAN w Warszawie przypomina, że na koniec karnawału serwowano mięso, głównie dziczyznę: pieczone sarny, kuropatwy, zajęcze combry czy szynki z dzika. Jadano także wykwintnie przyrządzony drób, indyki tuczone orzechami włoskimi, pieczone kapłony, jarząbki, pasztety. A wszystko to zapijano szlachetnymi winami reńskimi, burgundzkimi, węgierskimi, gdańską wódką i domowym nalewkami.

Wśród potraw znajdowały się także smażone słodkie specjały: racuchy, bliny, pampuchy, chrusty (faworki) oraz właśnie pączki. To właśnie ten zaadaptowany z zagranicznej kuchni smakołyk stał się wkrótce symbolem polskiego tłustego czwartku.

Oprócz pączków i innych rarytasów świętowaniu towarzyszyły zabawy, tańce i zwyczaje. Był to czas najhuczniejszych bali i potańcówek. Zarówno w miastach jak i na wsiach wychodzono na dwór w różnorodnych przebraniach; w mieście można było spotkać barwne korowody, a na prowincji grupy diabłów, cyganek, kóz i turoni, które pukały do domów żądając datków, a jednocześnie przynosząc urodzaj. Zabawa trwała do północy we wtorek przed Środą Popielcową.

Czy pączki sprzed kilkuset lat wyglądały tak samo jak dziś? Najstarsze przepisy wskazują, że były to drożdżowe kule nadziewane słoniną.

Dr hab. inż. Małgorzata Wronkowska z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przypomina, że pączki ze słodkim nadzieniem – marmoladą lub dżemem różanym – pojawiły się w Polsce w XVI wieku.

Pączki mogą mieć różny kształt, wielkość, ale zawsze w ich składzie znajdziemy mąkę pszenną, drożdże, jajka, masło, mleko, cukier oraz nadzienie. Istotnym składnikiem, bez którego nie uda się przygotować dobrego pączka jest tłuszcz, w którym będziemy go smażyć. Dawniej pączki smażono tylko na smalcu, dzisiaj bardzo często wykorzystujemy też olej rzepakowy, a niekiedy olej kokosowy.

Dodatki do pączków zmieniają się z biegiem czasu, modyfikacji ulega także ich skład. Produkowane dziś hurtowo pączki zawierają nie tylko naturalne składniki. - Czytajmy etykiety! – apeluje cytowana na stronie PAN dr hab. Małgorzata Wronkowska. - Pomimo że do przygotowania pączka potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników, to na wielu wyrobach dostępnych w sklepach ich lista wydaje się nie mieć końca. Może jednak warto zastanowić się czy nie lepiej zapłacić więcej za pączka, ale mieć pewność, że jest to prawdziwy pączek a nie produkt „pączkopodobny'"?

Skład pączków dostosowuje się także do współczesnych wymagań dietetycznych. Technologia otrzymywania produktów bezglutenowych, nie tylko pączków, różni się znacząco od tzw. tradycyjnych wyrobów. Za piękny wygląd pączka, ale także chleba pszennego, opowiada gluten, białko zawarte w mące pszennej. Osoby na diecie bezglutenowej nie mogą go jednak spożywać.

Produkty dostępne w handlu detalicznym, np. bezglutenowe mieszanki do przygotowania ciasta drożdżowego, pozwalają na przygotowanie pączków bezglutenowych także w domu. Obok tradycyjnych pączków coraz modniejsze stają się również pączki wegańskie, które przygotowywane są bez jajek, ale z dodatkiem mleka roślinnego i oleju kokosowego.
Mówi Marcin Pieniak - materiał Tatiany Adonis
Pączkowa sonda: materiał Marcina Dolińskiego
Jak powstają pączki? Wideo: Janusz Wiertel

Dla rodziny

2021-05-14, godz. 06:44 16 maja minie 130 lat, odkąd na ulicach Torunia pojawiły się pierwsze konne tramwaje Wystawa, przejażdżki zabytkowymi autobusami będą głównymi punktami programu komunikacyjnego święta Torunia, które zaplanowano na weekend 15 -16 maja. » więcej 2021-05-13, godz. 17:16 Zakochani w starych samochodach nie mogli się napatrzeć! [zdjęcia] Zabytkowe samochody i motocykle można było podziwiać w środowy wieczór (12.05.) w Bydgoszczy. Stylowe, stare auta prezentowały się na parkingu przed Torbydem. » więcej 2021-05-11, godz. 07:20 Rejs „Słonecznikiem” po Brdzie. Propozycja rodzinnej wycieczki [film z drona, zdjęcia] Tramwaj wodny „Słonecznik” pojawił się na Brdzie w Bydgoszczy po rocznej przerwie spowodowanej pandemią koronawirusa. » więcej 2021-05-09, godz. 19:27 Na szlakach powiatu świeckiego. Z tym przewodnikiem można przekraczać granice! Trzy w jednym - taki jest pierwszy Przewodnik po Ziemi Świeckiej. Na prawie 300 stronach przedstawione zostały trzy rodzaje szlaków turystycznych w tej okolic ... » więcej 2021-05-09, godz. 16:28 Mały lemur Leoś uratowany. Noce spędza w domach pracowników zoo Ma zaledwie miesiąc, a już wiele przeszedł. Mowa o lemurze wari czarno-białym, który przyszedł na świat w Ogrodzie Zoobotanicznym w Toruniu. Leosia odrzuciła ... » więcej 2021-05-09, godz. 09:18 Za mało bydgoszczan zgłasza się po bransoletki życia. One ratują życie! Bransoletki życia monitorują stan zdrowia seniorów, szczególnie tych mieszkających samotnie, i ostrzegają, gdy dzieje się coś złego. Bydgoszczanie wciąż mogą ... » więcej 2021-05-08, godz. 19:00 Dla Mikołaja: biegacze na starcie dobroczynnego biegu w Myślęcinku 11 - miesięczny Mikołaj cierpi na bardzo rzadką wadę genetyczną nogi (fibular hemimelia). Chłopiec nie ma kości strzałkowej, nóżki różnią się długością, a ta ... » więcej 2021-05-07, godz. 14:47 Stworzą punkt widokowy w Myślęcinku. Między wejściem do botanika a stokiem Punkt widokowy zostanie przygotowany w sobotę (8 maja) w bydgoskim Myślęcinku. Leśny Park zaprasza bydgoszczan, by się włączyli w jego tworzenie. Zbiórka o go ... » więcej 2021-05-07, godz. 07:52 Grecki minister turystyki: od 14 maja wjazd do Grecji będzie łatwiejszy - Polscy turyści od 19 kwietnia mogą wjeżdżać do Grecji, ale od 14 maja będzie to łatwiejsze, bo otwieramy cały sektor turystyczny i do tego czasu zniesiona z ... » więcej 2021-05-06, godz. 07:46 Tramwaj wodny znowu na Brdzie. Dwie trasy, sprawdź godziny rejsów Pierwszy rejs bydgoskim tramwajem wodnym po długiej przerwie odbędzie się w piątek (7 maja). Na razie po Brdzie będzie pływał tylko jeden Słonecznik. » więcej
1234567