Niedziela, 05 lipca 2020 r.   Imieniny: Marii, Antoniego
Polskie Radio PiK » Miłego Dnia !
Centrum Zabaw Rodzinnych

Kuchnia PiK-a - czyli Pieprz i Kartofle

...polecają Agnieszka Siejka i Radosław Kożuszek :)
...polecają Agnieszka Siejka i Radosław Kożuszek :)
Kuchnia PiK-a egzotycznie ale nie tylko. W każdy poniedziałek o godz. 14.45, Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

Gośćmi naszego cyklu są Agnieszka Siejka oraz Radosław Kożuszek. Nasi regionalni podróżnicy odwiedzili dziesiątki krajów, poznał ich tradycję, kulturę i kuchnię. W poniedziałki opowiadają o smakach, zapachach, obyczajach kulinarnych. Program wypełniają opowieści o kawie, herbacie, rozgrzewającym jedzeniu, świątecznych tradycjach, egzotycznych potrawach, których nie każdy ma odwagę posmakować, nawet gdy kuszą zapachem czy wyglądem.


Cukier c.d.

Kuchnia PiK-a 27.01.2016
Była opowieść o trzcinie cukrowej, czas na burak cukrowego....opowiada Grażyna Szelągowska.

Cukier opowieści c.d.

kuchnia PiK-a 20.01.2016
Historia cukru na wystawie w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Opowiada Grażyna Szelągowska.

Cukier - czyli opowieść o trzcinie i buraku.

odcinek 13.01.2016
Przez kilka kolejnych odcinków Kuchni PiK-a spotykać będziemy się z Grażyną Szelągowską, autorką wystawy i książki zatytułowanej " Burak z cukrem". To wyjątkowa okazja aby dowiedzieć się jaka jest historia tej popularnej przyprawy.

Grudzień należy do karpia.

kuchnia 07.12.2015
Karp odsłona 1.
Jaka jest historia jego pojawienia się w Polsce a także czy jest to tradycjny potrawa świąteczna. Wyjaśnia Radosław Kożuszek.

Baklawa i nie tylko. Dziś na słodko.

kuchnia PiK-a 30.11.2015
Zgodnie z tradycją w imieniny Katarzyny toruńscy piernikarze rozpoczynali wypieki świątecznych pierników. Co łączy pierniki z przysmakami Bliskiego Wschodu ? Duża ilość miodu. Tym razem Agnieszka Siejka toruńska podróżniczka opowiada o słodyczach.

Kiszonki - czyli nie tylko ogórki i kapusta.

Kuchnia PiK-a 16.11.2015
Na kiszonej kapuście i ogórkach świat się nie kończy. Agnieszka Siejka proponuje kiszone pomidory oraz marchew. Takie przysmaki przywiozła z Kaukazu i Libanu.

Manakish - czyli arabska pizza na kilka sposobów.

Kuchnia PiK-a 09.11.2015
Manakish to jedna z ulubionych potraw Agnieszko Siejki z Libanu. Występuje w czterech odmianach : z mięsem, sosem pomidorowym, z serem oraz z za'tarem ( mieszanka oliwy z ziołami)

Osetyjskie pieragi

Kuchnia PiK-a 02.11.2015
Osetyjskie pieragi - to przepis który Agnieszka Siejka dostała od mieszkańców Kaukazu. Nadziewane twarogiem, mięsem czy ziemniakami, osetyjskie pieragi goszczą na stole przy każdej okazji, podczas świąt i tradycyjnych festiwali, rodzinnych zjazdów i towarzyskich imprez.
PRZEPIS

Ciasto drożdżowe:

5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
1/2 kilograma mąki
1 jajko
5 łyżek oleju
Farsz:
- mięso mielone przyprawić według uznania
- ziemniaki + podsmażona cebula z czosnkiem
- Twaróg z solą i pieprzem

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, pozostawić na ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części i uformować okrągłe placki.
W środek ułożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć i delikatnie rozłożyć na okrągłej blaszce.
Na środku przerwać ciasto i zrobić małą dziurkę.
Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.

1234567