duży kontrast mapa strony
Strona startowa » Miłego dnia

Kuchnia PiK-a - czyli Pieprz i Kartofle

...polecają Agnieszka Siejka i Radosław Kożuszek :)

...polecają Agnieszka Siejka i Radosław Kożuszek :)
Kuchnia PiK-a egzotycznie ale nie tylko. W każdy poniedziałek o godz. 14.45, Iwona Muszytowska-Rzeszotek zaprasza na geografię kulinarnych doznań. Smaków regionalnych, polskich, europejskich i światowych.

Gośćmi naszego cyklu są Agnieszka Siejka oraz Radosław Kożuszek. Nasi regionalni podróżnicy odwiedzili dziesiątki krajów, poznał ich tradycję, kulturę i kuchnię. W poniedziałki opowiadają o smakach, zapachach, obyczajach kulinarnych. Program wypełniają opowieści o kawie, herbacie, rozgrzewającym jedzeniu, świątecznych tradycjach, egzotycznych potrawach, których nie każdy ma odwagę posmakować, nawet gdy kuszą zapachem czy wyglądem.


Baklawa i nie tylko. Dziś na słodko.

Zgodnie z tradycją w imieniny Katarzyny toruńscy piernikarze rozpoczynali wypieki świątecznych pierników. Co łączy pierniki z przysmakami Bliskiego Wschodu ? Duża ilość miodu. Tym razem Agnieszka Siejka toruńska podróżniczka opowiada o słodyczach.
kuchnia PiK-a 30.11.2015

Osetyjskie pieragi

Osetyjskie pieragi - to przepis który Agnieszka Siejka dostała od mieszkańców Kaukazu. Nadziewane twarogiem, mięsem czy ziemniakami, osetyjskie pieragi goszczą na stole przy każdej okazji, podczas świąt i tradycyjnych festiwali, rodzinnych zjazdów i towarzyskich imprez.
PRZEPIS

Ciasto drożdżowe:

5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
1/2 kilograma mąki
1 jajko
5 łyżek oleju
Farsz:
- mięso mielone przyprawić według uznania
- ziemniaki + podsmażona cebula z czosnkiem
- Twaróg z solą i pieprzem

Przygotowanie

Drożdże rozrobić z mlekiem, cukrem i 1 łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać z wyrośniętymi drożdżami, pozostawić na ok 30 minut w ciepłym miejscu.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części i uformować okrągłe placki.
W środek ułożyć wcześniej przygotowany farsz, zawinąć i delikatnie rozłożyć na okrągłej blaszce.
Na środku przerwać ciasto i zrobić małą dziurkę.
Piec ok 20 min w temperaturze 180 stopni.

Kuchnia PiK-a 02.11.2015

1234567
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę