Wracamy po wakacjach, tym razem z przepisami.

2014-09-03

Sushi - maki 01.09.2014

Zaproponujemy dietetyczne potrawy, obiady dla kawalerów i zdrowe desery nie tylko dla dzieci, nie zabraknie też egzotycznych przepisów. Na początek sushi.

Sushi - maki z wędzonym łososiem

Sushi to typowa potrawa japońska spożywana dawniej przez biedniejszą cześć społeczeństwa. Zbyt mały areał upraw polowych zmusił rybaków japońskich do wykorzystywania zasobów morskich. Japończycy zjadali nie tylko ryby, kraby i ośmiornice ale także glony w postaci wyrzucanych na brzegi wodorostów. Te małokaloryczne produkty łączyli z drogim ale wysoko energetycznym ryżem i doprawiali chrzanem i octem ryżowym. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, potrawa przygotowywana była i jest tuż przed spożyciem. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami i niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata lub herbata z prażonego ryżu. Sushi-maki powstają w wyniku ułożenia ryżu, ryby oraz innych dodatków (krewetki, paluszki krabowe, awokado, szczypiorek, pędy bambusa, surowa papryka) na płacie wodorostu nori oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami w rulon. Do zawijania używa się często bambusowej maty. Uzyskany rulon, odstawia się na 20 minut w chłodne miejsce, aż ryż stwardnieje i kroi się następnie na mniejsze kawałki, przy czym ich długość powinna być mniejsza od średnicy.

Składniki:

6 płatów prasowanych alg morskich nori
3 woreczki ryżu białego (może być specjalny do sushi)
pasta (chrzan) wasabi (ok. pół łyżeczki na całą potrawę)
2 - 3 łyżki octu ryżowego
wedle uznania: wędzony łosoś, krewetki, paluszki krabowe, awokado, świeży ogórek, szczypiorek, kawior, różowy marynowany imbir


wartość energetyczna 1 porcji (6 kawałków): 130 kcal
czas przygotowania: 30 minut + min. 20 minut chłodzenia

Przygotowanie:
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i każdy woreczek ryżu zalać dwoma szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, a garnek przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez minimum 10 minut. Ryż powinien mieć konsystencję pasty. Rozrywamy woreczki, wrzucamy jeszcze gorący ryż do większego garnka i energicznie mieszamy dodając pół płaskiej łyżeczki chrzanu wasabi oraz łyżkę octu ryżowego. Smakujemy ryż. Jeśli uważamy, że jego smak jest mało wyrazisty, możemy dodać octu lub chrzanu. Na macie bambusowej układamy listek wodorostów nori. Rozsmarowujemy na nim cienką warstwę jeszcze ciepłego ryżu używając do tego noża do smarowania masła. Ryz możemy skropić octem ryżowym. Na środku ryżu, przez całą długość nori, układamy pocięte w cienkie słupki produkty np. kawałki łososia i ogórka. Musimy pamiętać, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek znalazły się wszystkie składniki. Rulon ściśle zwijamy przy pomocy maty. Wstawiamy przynajmniej na 20 minut do chłodnego miejsca. Następnie rulon kroimy bardzo ostrym nożem na równych 8 części. Smacznego.....

Zobacz także

Osetyjskie pieragi

Osetyjskie pieragi

Witamy na stronie radiowego magazynu "Miłego dnia", zapraszającego do spędzania czasu z nami od godz. 10.00 do 15.00. Ze względu na bogactwo tematyczne codziennej oferty, zawartość magazynu ułożona została w dwóch blokach.
W naszej audycji pojawiają się interesujący goście, otwarte dyskusje i pytania od Słuchaczy, zaproszenia do udziału w wydarzeniach kulturalnych (i nie tylko) na terenie Kujaw i Pomorza.
Od poniedziałku do piątku "Miłego dnia" życzą Państwu: Ewa Kurzawa, Piotr Majewski i Tomasz Kaźmierski.

Zapraszamy do kontaktu
pod adresami:

"Miłego dnia"
Polskie Radio PiK,
ul.Gdańska 48,
85-006 Bydgoszcz
e-mail: magazyn(at)radiopik.pl


Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę