Sara Magdalena Woźny i Michał Szymanowski

2014-12-29
Oboje są pasjonatami w swoim fachu, ona wie, jak nie wszystko, to prawie wszystko o kawie, on kocha muzykę, jest uznanym, nagradzanym pianistą.

"Na mojej drodze stanęli ludzie z Peru, którzy zajmowali się kawą z pasji i dla życia. To dzięki nim wdrożyłam się w tajniki kawy. Coś takiego jest w kawie, że pracuje się nad nią z pasją. To można porównać do koniaków i win..."

Rozmowa z Sarą Magdaleną Woźny
- środa, 7 stycznia 2015 - godz.18.10
Polskie Radio PiK - Zwierzenia przy muzyce - Sara Magdalena Woźny
Jest Pani germanistką z wykształcenia i przez ten język zafascynowała się Pani kawą?
S.W. - To przyszło nagle, niespodziewanie, w takich meandrach życiowych. Tak się zdarzyło, że na mojej drodze stanęli ludzie z Peru, którzy zajmowali się kawą z pasji i dla życia. To dzięki nim wdrożyłam się w tajniki kawy. Spotkałam ich w Niemczech podczas mojego stypendium. Oni z taką wielką miłością i pasją opowiadali o kawie, o swoich plantacjach, że każdy człowiek, który wcześniej nie miał styczności z kawą, zachwyciłby się.

Wydawać by się mogło o czym tu rozmawiać, kawa jak kawa, małe ziarenka…
S.W. - Ale jakie piękne, sceneria w której jest uprawiana jest oszałamiająco piękna i każdy by się zachwycił tą wyjątkową przyrodą. Mgłą co rano, białymi kwiatami, które pachną oszałamiająco, owoce, ludzie, którzy to wszystko zbierają…

I tak się Pani zainfekowała tymi opowieściami, że kupiła bilet i pojechała do Peru.
S.W. - Aż taka krótka droga to nie była. Wcześniej zaczęliśmy współpracę, pracowałam tam jako tłumacz, pomagając również marketingowo i wtedy połknęłam bakcyla już totalnie. Zaczęłam jeździć na plantacje i patrzeć jak to wszystko się odbywa i pisać pierwszą książkę, po niemiecku.

Pierwsza książka po niemiecku, a druga po polsku jest jedynie tłumaczeniem?
S.W. - To miało być tłumaczenie, ale w trakcie poznałam znacznie więcej, świat kawy jest bardzo dynamiczny, więc polska wersja jest inną historią kawy. Pierwsza była zachwytem nad ginącą kulturą spożycia kawy gourmet, nad tym co obecnie już ginie przez uprzemysłowienie i masowość, druga jest bardziej kompleksowa przedstawia świat kawy od a do z. Ale to nie koniec, bo przygotowywana jest kolejna wersja.

Co Panią zbliżyło do kawy?
S.W. Kofeina (śmiech) Coś takiego jest w kawie, że pracuje się nad nią z pasją. To można porównać do koniaków i win.

Ile jest odmian i gatunków kaw?
S.W. - Gatunków jest wiele, ale skomercjalizowanych jest kilka głównie dwa do czterech. Najbardziej popularne to arabica i robusta, ale są i liberica i excelsa, mniej popularne. Najbardziej lubię gatunek arabica, jest łagodniejszy i bardziej aromatyczny, można odkryć w niej bogatszy bukiet.

Polacy spożywają mało kawy?
S.W. - Jesteśmy na coraz wyższym miejscu. W ubiegłym roku byliśmy na dziewiątym miejscu, wyprzedziliśmy Norwegów.

Staś nie będzie miał wyjścia, będzie i muzykiem i kawoszem.
S.W. - Jak będzie chciał. Na razie kawy nie pije, ale jak osiągnie pewien wiek a jeszcze nie będzie dorosły myślę, że możemy mu delikatną kawę zaparzyć. Naukowo jest udowodnione, że kawa stymuluje u dzieci rozwój umysłowy i fizyczny.

Zobacz także

Łukasz Drapała

Łukasz Drapała

Paulina Rubczak

Paulina Rubczak

Anna Rusowicz

Anna Rusowicz

Darek Kozakiewicz

Darek Kozakiewicz

Paweł Lucewicz

Paweł Lucewicz

Profesor Piotr Salaber

Profesor Piotr Salaber

Olga Bończyk

Olga Bończyk

Damian Sikorski

Damian Sikorski

Mariusz Smolij

Mariusz Smolij

Co tydzień jest okazja do spotkań z niecodzienną muzyką, z niecodziennymi gośćmi, niecodziennymi tematami...
„Zwierzenia przy muzyce”
zaprasza Magda Jasińska
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę