Środa, 19 lutego 2020 r.   Imieniny: Arnolda, Konrada, Marcelego
Polskie Radio PiK » Regionalny Znak Jakości » Produkt regionalny
2013-05-13, 17:03 Andrzej Krystek

Chleb żytni z ziemniakami

Chleb żytni z ziemniakami. Foto: www.murmillo.pl
Chleb żytni z ziemniakami. Foto: www.murmillo.pl
To kolejny wyrób z województwa kujawsko-pomorskiego, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wniosek o jego zarejestrowanie złożyła bydgoska piekarnia Murmiłło.

Receptury chleba żytniego z ziemniakami były w Bydgoszczy i okolicy przekazywane z pokolenia na pokolenie; można je znaleźć również w książkach kulinarnych, wydawanych w regionie w XIX w.

Ugotowane, a następnie rozgniecione ziemniaki były dodawane do mąki z powodu oszczędności, były one znacznie tańsze od maki i dla wielu osób bardziej dostępne. Taki chleb ceniono również ze względu na walory smakowe i zachowywanie świeżości dłużej niż w przypadku tradycyjnego chleba.

Jest to drugi produkt z regionu kujawsko-pomorskiego, który trafił na listę w 2013 roku. W styczniu został zarejestrowany kulis - kwas z buraków czerwonych. Kulis, zwany również kuleśniakiem, pito w upalne dni przy pracach polowych; był też podstawą do przygotowania różnych zup.
Polskie Radio PiK - Regionalny Znak Jakości - Chleb żytni z ziemniakami

Zobacz także

2013-12-07, godz. 16:33 Kluski z makiem Krótko krojone kluski wymieszane z masą makową z rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich. Makiełki podawane są na Wigilię. Do dnia dzisiejszego w Bronisławiu ... » więcej 2013-12-07, godz. 16:27 Kujawiok Kujawiok to wielkanocna baba drożdżowa, ciasto drożdżowe o charakterystycznym dla babek kształcie, posypane cukrem pudrem lub polane białym lukrem. » więcej 2013-11-26, godz. 13:16 Wianki ziołowe Ziołowe wianki to niewielkie, ułożone ciasno, sezonowe zioła i kwiaty, związane szpagatem lub włóczką, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała. Wian ... » więcej 2013-11-26, godz. 13:08 Gęsina Potrawy z gęsiny oprócz półgęska, który już wcześniej trafił jako kujawsko-pomorski specjał na Listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju W ... » więcej 2013-11-05, godz. 12:24 Kawa zbożowa z jęczmienia Kawa zbożowa z jęczmienia była od dawna znanym na Kujawach w okolicach Inowrocławia napojem do skutecznego gaszenia pragnienia, zwłaszcza żniwiarzy przy ciężk ... » więcej 2013-11-05, godz. 10:17 Brukowiec Brukowiec kujawski to przełożone powidłami piernikowe ciasto z widocznymi na wierzchu kulkami z ciasta piernikowego. Do dziś wypiek jest niezastąpionym elemen ... » więcej 2013-11-02, godz. 14:02 Wigilijna zupa z suszonych śliwek Na Kujawach leży część polskiego "śliwkowego zagłębia", czyli Dolina Dolnej Wisły, dlatego w kujawskim menu silnie zakorzenione są różnego rodzaju potrawy ze ... » więcej 2013-10-27, godz. 12:59 Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej Produkowany według starych receptur i tradycyjnymi metodami. Występuje w formie krajanki – kostki w kształcie prostopadłościanu i w formie klinku – spłaszczon ... » więcej 2013-10-21, godz. 12:00 Faćka Lebioda, komosa - zwykły chwast jest po stosownym przyrządzeniu, pożywnym daniem od pokoleń znanym i spożywanym na Ziemi Dobrzyńskiej. Zresztą też i w całej P ... » więcej 2013-10-06, godz. 13:10 Bania borowiacka To rodzaj dyniowej przystawki do mięs (w gwarze borowiackiej bania oznacza dynię). Produkt regionalny znany w Borach Tucholskich od wielu pokoleń. Uzyskał naj ... » więcej
123