Produkt regionalny

Kluski z makiem

2013-12-07
Krótko krojone kluski wymieszane z masą makową z rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich. Makiełki podawane są na Wigilię.

Do dnia dzisiejszego w Bronisławiu i okolicach potrawa ta przygotowywana jest w tradycyjny sposób. Dzięki kontynuowaniu tradycji kluski z makiem jeszcze przez wiele lat będą gościć na stołach mieszkańców Kujaw.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Kluski z makiem

Kujawiok

2013-12-07
Kujawiok to wielkanocna baba drożdżowa, ciasto drożdżowe o charakterystycznym dla babek kształcie, posypane cukrem pudrem lub polane białym lukrem.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Kujawiok

Wianki ziołowe

2013-11-26
Ziołowe wianki to niewielkie, ułożone ciasno, sezonowe zioła i kwiaty, związane szpagatem lub włóczką, przygotowywane na zakończenie oktawy Bożego Ciała. Wianki uważano za symbol zdrowia, siły i życia, a wieszane nad drzwiami domostw, w sieni, w izbach miały chronić od wszelkiego zła.

Od wielu pokoleń służą, po zasuszeniu do zaparzania ziołowych herbatek. Na Kujawach sporządzano takie wianki z każdego zioła osobno, święcono w kościele i po zawieszeniu na ścianach, suszono przez cały rok.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Wianki ziołowe

Gęsina

2013-11-26
Potrawy z gęsiny oprócz półgęska, który już wcześniej trafił jako kujawsko-pomorski specjał na Listę produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: okrasa, smarowidło św.Marcina, cymes gęsi, smalec gęsi, gęsia szyjka, paprykarz, czarnina i inne potrawy.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Gęsina

Kawa zbożowa z jęczmienia

2013-11-05
Kawa zbożowa z jęczmienia była od dawna znanym na Kujawach w okolicach Inowrocławia napojem do skutecznego gaszenia pragnienia, zwłaszcza żniwiarzy przy ciężkiej pracy. Sposób jej przyrządzania, poznany od swojej babci, Alina Książek z Pławina spisała i zarejestrowała na Liście Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Kawa zbożowa z jęczmienia

Brukowiec

2013-11-05
Brukowiec kujawski to przełożone powidłami piernikowe ciasto z widocznymi na wierzchu kulkami z ciasta piernikowego. Do dziś wypiek jest niezastąpionym elementem wigilijnej kolacji na Kujawach w okolicach Inowrocławia.

Nazwa pochodzi, według podań rodzinnych, od kulek ciasta piernikowego, co po upieczeniu przypomina bruk.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Brukowiec

Wigilijna zupa z suszonych śliwek

2013-11-02
Na Kujawach leży część polskiego "śliwkowego zagłębia", czyli Dolina Dolnej Wisły, dlatego w kujawskim menu silnie zakorzenione są różnego rodzaju potrawy ze śliwek. Jedną z nich jest wigilijna zupa z suszonych śliwek, przygotowywana i podawana (najczęściej z kluskami) tylko na wigilijną kolację.

Kujawska zupa wigilijna z suszonych śliwek wpisana została na Listę Produktów Regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Autorki wpisu, gospodynie z kujawskich wsi oraz instruktorki Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Oddziału w Zarzeczewie podają przepisy i sposoby gotowania zupy.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Wigilijna zupa z suszonych śliwek

Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

2013-10-27
Produkowany według starych receptur i tradycyjnymi metodami. Występuje w formie krajanki – kostki w kształcie prostopadłościanu i w formie klinku – spłaszczonego stożka. Wielokrotnie nagradzany za swój niepowtarzalny smak i wysoką jakość.
Polskie Radio PiK - Regionalny znak jakości - Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Faćka

2013-10-21
Lebioda, komosa - zwykły chwast jest po stosownym przyrządzeniu, pożywnym daniem od pokoleń znanym i spożywanym na Ziemi Dobrzyńskiej. Zresztą też i w całej Polsce, zwłaszcza w rejonach biednych, na tzw.przednówku. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tłuchowie uzyskały za nią najwyższe wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo". Tylko krok pozostał do wpisania faćki na listę Produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Polskie Radio PiK - Regrionalny znak jakości - Faćka

Bania borowiacka

2013-10-06
To rodzaj dyniowej przystawki do mięs (w gwarze borowiackiej bania oznacza dynię). Produkt regionalny znany w Borach Tucholskich od wielu pokoleń. Uzyskał najwyższe wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo".
Polskie Radio PiK - Regrionalny znak jakości - Bania borowiacka

[Archiwalne - cykl zakończony]

Regionalny Znak Jakości, czyli wszystko to, czym województwo kujawsko-pomorskie może się pochwalić. Miejsca, firmy, ludzie i ich dzieła z różnych dziedzin życia:
  • poczet osobistości związanych z regionem kujawsko-pomorskim;
  • zjawiskowe miejsca turystyczne, które trzeba poznać;
  • wydarzenia kulturalne, o których głośno nie tylko w regionie;
  • znane organizacje pozarządowe, które mogą pochwalić się nietuzinkowymi inicjatywami;
  • sportowcy - promujący poprzez swoje osiągnięcia region Pomorza i Kujaw;
  • ludzie nauki i ich dzieła;
  • unijne przedsięwzięcia gospodarcze;
  • rolnictwo w regionie;
  • znani świata kultury, będący wizytówką regionu;
  • produkt regionalny.

Czytaj dalej »
Audycja jest współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach "Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2007-2013" oraz budżetu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę