Sobota, 15 sierpnia 2020 r.   Imieniny: Napoleona, Stelii
Polskie Radio PiK » Wakacyjne PiKtogramy

Wakacyjna Kuchnia PiK-a

...poleca Radosław Kożuszek
...poleca Radosław Kożuszek
Kuchnia PiK-a w letniej podróży. Szlakiem plaż, mórz i oceanów odwiedzimy Grecję, Turcję, Czarnogórę, Chormację, Włochy, Francję, Hiszpanię, Portugalię i Belgię. A na naszych piknikowych stołach pojawią się takie przysmaki jak: kawa frappe, sałatka z oliwkami i fetą, pstrągi, dorsze, omułki, lekkie makarony i pizza... Oprócz tego potrawy, pod których nazwą nie zawsze wiemy jakie danie się kryje: pida, cevapcici, paella, zupa Bouillabaisse. A co najważniejsze, proponowane potrawy bez problemu przyrządzić można osobiście we własnej kuchni.

W czasie wakacji bez wychodzenia z domu - na własnym tarasie, balkonie czy ogrodzie - poczujemy się jak na plaży nad Morzem Śródziemnym. W każdy wakacyjny wtorek ok. 11.15 zapraszają: Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek.

11 sierpnia 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do kuchni Hiszpanii. Co smacznego możemy tutaj znaleźć. Przede wszystkim paella – oparta na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. Ponadto escalivada – katalońska sałatka, przygotowywana z warzyw upieczonych w popiele lub grillowanych. Na deser melimato, czyli kozi twaróg polany miodem z dodatkiem orzechów włoskich blanszowanych... Mniam! Smacznego :)
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 11.08.2020

28 lipca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do kuchni słonecznej Italii, polecając pizzę i spaghetti w wersji light, do wykonania także w polskiej wersji: Pizza Napoletana - czyli pizza neapolitańska oraz Aglio e olio - czyli lekki makaron bez mięsa za to z czosnkiem i oliwą lub Spaghetti don cukino - lekki makaron z cukinią. Smacznego!
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 28.07.2020

21 lipca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają tym razem do kuchni Chorwacji. Co polecają? Cevapcici - kotlety mielone w formie pałeczek. Oczywiście z chlebem pita i jogurtem. Oprócz tego koniecznie posmakować trzeba štrukli.
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 21.07.2020

14 lipca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Tym razem Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do kuchni Czarnogóry, proponując dania rybne i bakłażany.
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 14.07.2020

7 lipca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Na początku lipcowych wypraw Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek zaglądają do kuchni tureckiej i polecają pidę i trileçe...
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 07.07.2020

30 czerwca 2020

W „Wakacyjnej Kuchni PiK-a” kulinarne podróże po Europie. Z końcem czerwca Iwona Muszytowska-Rzeszotek i Radosław Kożuszek polecają kuchnię Grecji...
Polskie Radio PiK - Wakacyjna Kuchnia PiK-a z 30.06.2020