Marcin Wroński

2019-07-11
Marcin Wroński

Marcin Wroński

Rozmowa Dnia - Marcin Wroński

Kraje Zachodniej Europy mają po kilka tysięcy przetwórni ekologicznej żywności. W Polska zaledwie 700. Jak można poprawić tę sytuację? Pytaliśmy o to podczas Rozmowy Dnia. Jej gościem był Marcin Wroński, dyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy.

Marcin Kupczyk: Czy ekologiczna żywność ma perspektywy. Czy jest przed nią szansa rozwoju, czy to być może chwilowa fanaberia: bycie eko, kupowanie żywności eko.

Marcin Wroński : Produkcji ekologicznej żywności jak najbardziej ma przyszłość. Widać to po wszelkiego rodzaju badaniach. Szacuje się że, w Europie produkcja ekologiczna odnotowuje wzrost o 20 procent w skali roku. Wynika to między innymi z tego, że społeczeństwo Unii Europejskiej staje się coraz bardziej zamożne, jest także moda na to, by się zdrowo odżywiać, żeby być fit, żeby ekologicznie żyć. To wszystko, ten trend plus wzrost zasobności portfela mieszkańców Unii Europejskiej wpływa na to, że coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, po zdrową żywność wysokiej jakości. Polska także ma ku temu predyspozycje, mamy dobrą markę, jako producenci żywności. Nasza kultura rolna jest wciąż jeszcze dość tradycyjna, w porównaniu z innymi krajami. Możemy na tej bazie szukać kolejnych kierunków, gałęzi rozwoju.

Jaki jest stan naszego kraju, w zakresie i skali produkcji i skali przetwórstwa? Jak wyglądamy na tle innych państw?

W Polsce mamy ponad 20 tys. gospodarstw które zajmują się produkcją żywności ekologicznej. Jest to może stosunkowo jeszcze niedużo w stosunku innych krajów, ale jak powiedziałem, dynamicznie się rozwijamy. Gorzej wygląda kwestia przetwórstwa. Pieniądze w każdej branży nie robi się na produktach podstawowych, na surowcu, ale na jego przetwórstwie.

My mamy surowiec...

A przetwórni ekologicznych mamy mało, w stosunku do innych krajów Unii Europejskiej. W Polsce jest ich ponad 700, ale jeszcze 3 lata temu mieliśmy mniej, niż 500. Dla porównania, Niemcy mają 10 tys. przetwórni ekologicznych, Francja ma 9 tys., Włochy 6 tys. Widzimy, że różnica jest dziesięciokrotna, a nawet większa, jeżeli chodzi o kraje, które mają duży potencjał rolniczy. I tu jest główny problem w rozwoju tej branży, dynamicznie rozwijającą się branży. W Polsce robimy surowiec, nie mamy wielu przetwórni, przetwarzają inni i na tym zarabiają.

Czy rozwój tego sektora to jest zadanie dla rządzących? Czy tylko dla samych producentów i rolników.

Rząd zjednoczonej prawicy Prawa i Sprawiedliwości bardzo poważnie podszedł do sprawy rozwoju rolnictwa w Polsce i bardzo dużą uwagę zwraca na rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. W planie dla wsi, który stworzył minister Ardanowski, rolnictwo ekologiczne jest jednym z głównych punktów. Mamy pierwsze efekty tej polityki. Przez 3 lata rządów zjednoczonej prawicy, liczba przetwórni wzrosła o 40 procent. W 2015 roku mieliśmy niecałe 500 przetwórni, obecnie jest 700, choć i tak to wciąż przepaść w porównaniu z innymi krajami unijnymi. Rząd wspiera ten typ produkcji. Zmieniliśmy zasady rolniczego handlu detalicznego. Rolnicy mogą uzyskać 100 tys. zł z takiego handlu, mają też możliwość ubiegania się o pół miliona złotych na tworzenie tzw. MOL - i, czyli przetwórni o ograniczonym lokalnie działaniu.

Jest jeszcze jeden problem. Rolnicy nie chcą się łączyć, podczas gdy to grupy producenckie odnoszą największe sukcesy.

Siłą rolnictwa francuskiego, niemieckiego jest właśnie to, że tamtejsi rolnicy działają w grupach producenckich. Polscy rolnicy dosyć opornie decydują się na tworzenie spółdzielni czy grup producenckich. Może to wynikać, jak mi się wydaje, także z zaszłości historycznych. W czasach PRL -u spółdzielnia nie nie do końca pozytywnie się kojarzyła...(...)

Zobacz także

Jakub Kościerzyński

Jakub Kościerzyński

Anna Gembicka

Anna Gembicka

Sebastian Gawronek

Sebastian Gawronek

Magdalena Nowak-Paralusz

Magdalena Nowak-Paralusz

Monika Chlebicz

Monika Chlebicz

Grażyna Dziedzic

Grażyna Dziedzic

Piotr Hemmerling

Piotr Hemmerling

Jacek Janiszewski

Jacek Janiszewski

Bartosz Szymanski

Bartosz Szymanski

O ważnych sprawach z ważnymi gośćmi...

„Rozmowa Dnia” – od poniedziałku do piątku
po wiadomościach o godzinie 8:30.
Prowadzą: Agnieszka Marszał i Maciej Wilkowski.

Na Wasze pytania i uwagi czekamy
pod adresem mailowym:
rozmowadnia@radiopik.pl


26 15922126961070
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę