Wtorek, 19 listopada 2019 r.   Imieniny: Seweryny, Maksyma, Salomei
Polskie Radio PiK » Dla rodziny
2019-11-08, 06:35 Redakcja

Z omastą z kurek i żurawiny. Przepisy na pierogi z gęsiną od naszych Słuchaczy

Dziś proponujemy przepisy naszych Słuchaczy na pierogi z gęsiną/fot. Pixabay
Dziś proponujemy przepisy naszych Słuchaczy na pierogi z gęsiną/fot. Pixabay
Jak zrobić pyszne pierogi z gęsiną? O przepisy poprosiliśmy naszych Słuchaczy. Oto trzy wybrane z wielu, które dostaliśmy w październikowych konkursach w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”.
W tym roku, tuż przed Narodowym Świętem Niepodległości, do rodzin w naszym regionie trafi 2019 gęsich tuszek, w ramach kolejnej edycji akcji Urzędu Marszałkowskiego - „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. 100 z nich można było wygrać w naszych konkursach, ogłoszonych w październiku. Obiecaliśmy wtedy, że najciekawsze przepisy opublikujemy na naszym portalu. Teraz spełniamy obietnicę. Dziś przepisy na pyszne pierogi z gęsiną.

Pierogi z gęsiną, grzybami i kapustą
Składniki na ciasto :1 kg mąki, szklanka gorącej wody, jajko, dwie łyżki oleju, łyżeczka soli.
Składniki na farsz: dwa gęsie uda, 2 szklanki wcześniej wysuszonych i ugotowanych leśnych grzybów, 80 dkg kapusty kiszonej.
Wykonanie: ugotowane uda oraz ugotowana kapustę i grzyby mielimy przez maszynkę. Na patelni na gęsim smalcu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i również mielimy. Dodajemy sól i pieprz, majeranek i tymianek oraz gałkę muszkatołową. Tworzymy masę, którą nadziewamy wcześniej wycięte z położonego, rozwałkowanego ciasta szklanką kółka. Lepimy pierogi. Można boki przyciskać widelcem, by się nie otworzyły. Gotujemy w osolonej wodzie po wpłynięciu jeszcze 1 minutę. Można podać z podsmażoną cebulką na gęsim smalcu. Smacznego!
Jerzy Krawiec

Pierogi z gęsiny z omastą z kurek i żurawiny
Składniki ciasto:
1 kg mąki,
szklanka wody,
jajko,
łyżka smalcu,
sól
Składniki farsz:
1 gęś,
gęsie podroby,
500 g mięsa z rosołu,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
przyprawy korzenne,
sól,
pieprz,
250ml czerwonego wina,
tymianek
Składniki omasta:
300 g kurek,
250 g żurawiny,
1 łyżka cukru,
4 łyżki oleju,
1 cebula,
100 g masła,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Gęś natrzeć solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Piec ok. 2,5 h w temperaturze 160 stopni. Gdy gęś będzie miękka, wyjąć z pieca i ostudzić. Oddzielić mięso od kości. Na patelni rozgrzać tłuszcz, posiekać cebulę, czosnek i zeszklić. Dodać podroby i dusić około 15 min. Podlać czerwonym winem i ponownie dusić 30 min do odparowania wina. Zmielić na maszynce wystudzone mięso z rosołu, z gęsiny i podroby. Doprawić do smaku. Zagnieść ciasto, uformować kulki z farszu i zlepić klasyczne pierogi. Pierogi obgotować w wodzie z solą. Rozgrzać olej i delikatnie obsmażyć pierogi na złoty kolor. Pozostałą cebulę pokroić w piórka. Kurkę obgotować z cukrem tak, aby nie była gorzka i podsmażać 5 minut na maśle z cebulą i żurawiną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać z omastą.
Małgorzata Stach

Pierogi z gęsiną
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
1 szklanka wrzątku
1 jajko
Farsz:
resztki z pieczonej gęsi wraz ze skórą
masło
sól
pieprz
natka pietruszki
brandy, koniak lub wino
Farsz: mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub innego alkoholu. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.
Ciasto: wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka. Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.
Magdalena Wiśniewska

W sobotę (9 listopada) – nasi Słuchacze zaproponują najlepsze przyprawy do gęsiny, a w niedzielę (10 listopada) – dodatki

Dla rodziny

2019-11-18, godz. 06:56 Elza, Arielka i Vaiana tańczą na lodzie. Rewia „Disney on ice” zachwyca dzieci Bohaterka kinowego hitu „Vaiana: Skarb oceanu”, syrenka Arielka, księżniczki Anna i Elza z „Krainy lodu”, Bella i monstrum z „Pięknej i bestii” i wiele innych ... » więcej 2019-11-17, godz. 15:05 Jakie problemy może mieć „Gwiazdeczka”? Premiera dla najmłodszych w Baju Pomorskim Jakie życie wiodą gwiazdy? Czy potrafią się zaprzyjaźnić, a może są samotne? Takie pytania stawiają przed widzem autorzy najnowszego spektaklu „Gwiazdeczka”, ... » więcej 2019-11-17, godz. 09:50 Bolek i Lolek, Reksio i zabawy na scenie. Zygzak wraca do Pałacu Młodzieży Najpierw bajki na wielkim ekranie sali widowiskowej, a potem zabawy na prawdziwej scenie. Po długiej przerwie, spowodowanej remontem obiektu, do bydgoskiego P ... » więcej 2019-11-10, godz. 07:31 Kluski śląskie, pampuchy, dynia, kapusta. Przepisy Słuchaczy na dodatki do gęsi Z czym można podawać gęsinę na obiad? Oto przepisy naszych Słuchaczy, które otrzymaliśmy po październikowych konkursach w ramach akcji 'Gęsina na św. Marcina'. » więcej 2019-11-09, godz. 07:05 Czosnek, rozmaryn i owoce jałowca. Czym nasi Słuchacze przyprawiają gęś? [przepisy] Dziś kolejna porcja przepisów od naszych Słuchaczy po październikowych konkursach w ramach akcji „Gęsina na św. Marcina”. » więcej 2019-11-07, godz. 07:05 Gęsina na św. Marcina. Pyszne przepisy na gęsie mięso od naszych Słuchaczy Pierś z gęsi lub nogi gęsie zapiekane w kapuście kiszonej ze śliwką, Udka gęsi w ciemnym sosie i zrazy z piersi gęsi - to pierwsze przepisy naszych Słuchaczy, ... » więcej 2019-11-06, godz. 12:11 Trener: Już pięciolatka warto uczyć pływać. Jak wygląda nauka? [rozmowa] Urząd Marszałkowski z powodzeniem realizuje po raz szósty program 'Umiem pływać'. W całym regionie bierze w nim udział około 10 tys. uczniów z klas I-III. - N ... » więcej 2019-11-05, godz. 12:26 Przepiękny Park im. Witosa! Raj dla spacerowiczów i dla dzieci! [galeria] Od kilku dni można już cieszyć się zrewitalizowanym, tzw. Parkiem Ludowym w Bydgoszczy. Zakończył się pierwszy etap prac remontowych w tym miejscu. » więcej 2019-10-29, godz. 09:53 Dorośli w Polsce chcą skuteczniejszej ochrony dzieci przed pornografią Z badań* przeprowadzonych na zlecenie Stowarzyszenia Twoja Sprawa wynika, że ponad 84 proc. badanych uważa, że podmioty udostępniające Internet w miejscach pu ... » więcej
1234567