5 marca 2019

2019-03-04
Ostatnia afera z mięsem z chorych krów nadszarpnęła zaufanie klientów do polskiej produkcji, nie tylko wśród importerów, ale i wśród krajowych konsumentów. Jak zawsze w takiej sytuacji odżywają mity i stereotypy dotyczące tego, w jaki sposób "produkowana" jest żywność, trafiająca na nasze stoły. Powracają konsumenckie obawy przed hormonami i antybiotykami w mięsie, przed modyfikowanymi produktami zbożowymi czy strączkowymi. Okazuje się, że hormony przy produkcji mięsa drobiowego są w Polsce zakazane od 20 lat, a wprowadzenie antybiotyków wymaga zgody weterynaryjnej i stosownej karencji tak, by mięso trafiające do handlu już ich nie zawierało. Okazuje się, że drób z tzw. chowu ekologicznego wcale nie musi być zdrowszy od tego z ferm hodowlanych, bowiem kontakt z czynnikami zewnętrznymi niesie za sobą innego rodzaju zagrożenia. Kto w Polsce dba o jakość żywności? W jaki sposób są kontrolowani producenci dostarczający żywność do polskich "sieciówek"? Czy kupowanie drobiu na targowisku to rzeczywista gwarancja jakości i przede wszystkim bezpieczeństwa? Audycja Wojciecha Sobocińskiego.
Polskie Radio PiK - Pytać każdy może z 5.03.2019

Zobacz także

17 kwietnia 2024

11 kwietnia 2024

11 kwietnia 2024

10 kwietnia 2024

10 kwietnia 2024

9 kwietnia 2024

9 kwietnia 2024

21 marca 2024

21 marca 2024

20 marca 2024

20 marca 2024

19 marca 2024

19 marca 2024

14 marca 2024

14 marca 2024

13 marca 2024

13 marca 2024

12 marca 2024

12 marca 2024

Idziemy śladem spraw, które niesie życie

Fot. freeimages.pl/Andrzej Pobiedziński

Fot. freeimages.pl/Andrzej Pobiedziński

wtorek - czwartek, godz.12:15

Zadzwoń do nas!
tel. 52 345 50 60 / 52 345 50 90
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności

Zamieszczone na stronach internetowych www.radiopik.pl materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazą danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Polskie Radio Regionalną Rozgłośnię w Bydgoszczy „Polskie Radio Pomorza i Kujaw” S.A. na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek wykorzystywanie przedmiotowych materiałów przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Rozumiem i wchodzę na stronę