10 stycznia
Nadużywanie suplementów diety przez Polaków stało się poważnym problemem, ponieważ zapominamy, że od przyjmowania witamin syntetycznych znacznie skuteczniejsze jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Eksperci alarmują, że osoby zażywające preparaty witaminowe na własną rękę są obarczone wyższym ryzykiem wystąpienia u nich zawałów, udarów oraz nowotworów złośliwych.
Mamy wolność i konsument może wydawać pieniądze na co tylko chce, a niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że suplementy diety tak intensywnie reklamowane jako „lekarstwa na wszelkie dolegliwości” są uznawane za środek spożywczy, czyli są po prostu żywnością.
Goście audycji:
- prof. Grzegorz Grześk - kierownik II Katedry Kardiologii Szpitala Uniwersyteckiego nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy;
- Tadeusz Dereziński - internista;
- Karolina Grochowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy;
- Jolanta Cześniak - farmaceutka.